MDF plaat

MDF lijkt op spaanplaat, maar de houtvezels zijn veel fijner. Door de kleine vezels heeft een MDF plaat een hogere dichtheid en een zwaarder gewicht. Dit artikel geeft aan wat een MDF plaat precies is, wat de voordelen zijn en je leest meer over de vele toepassingen.

Wat is een MDF plaat?

MDF staat voor Medium Density Fibreboard. Het zijn als het ware geperste platen met een middelharde dichtheid. MDF wordt opgebouwd uit meerdere houtvezels en als bindmiddel wordt speciale hars gebruikt. Het zijn platen die je goed kunnen helpen bij het klussen, want ze zijn veelzijdig toepasbaar.

MDF plaat

De eigenschappen van een MDF platen

MDF is zoals gezegd opgebouwd uit houtvezels en hierdoor heeft het een andere werking dan massief hout. MDF platen zijn bijvoorbeeld erg makkelijk te zagen en te frezen. MDF platen trekken niet makkelijk krom. De platen zullen bij vochtige omstandigheden echter wel uit gaan zetten, omdat MDF een sterk zuigende werking heeft. Platen zonder behandeling kunnen goed in droge ruimtes gebruikt worden. Wil je een plaat gebruiken in een vochtige ruimte? Gebruik dan platen die een vochtwerende werking hebben. MDF vochtwerend is herkenbaar aan de groene kern. Ook zijn er platen verkrijgbaar die je buiten kunt gebruiken onder vochtige omstandigheden en deze herken je aan een donkerbruine kern. Er zijn tevens brandvertragende platen verkrijgbaar. Deze platen zijn op een speciale manier bewerkt, zodat vlammen minder kans maken.

Voordelen en toepassingen van MDF platen

MDF platen zijn erg goed te bewerken en deze kun je eenvoudig in iedere gewenste maat laten zagen. Ook kun je het plaatmateriaal zelf eenvoudig frezen in de thuissituatie. Wil je uitgebreid gaan klussen en meerdere schroeven of spijkers in MDF bevestigen? Geen enkel probleem door de buigsterkte van het materiaal. De platen kunnen meer hebben dan normaal hout en zijn hierdoor duurzaam. Elke meubel denkbaar kun je maken door gebruik te maken van MDF platen, denk hierbij aan meubels zoals: kasten, banken, bedden, keukenkastjes en tafels. Ook voor het maken van badkamermeubels kun je MDF gebruiken. Gebruik hiervoor altijd de vochtwerend versie. Ga je een tuinmeubel maken? Dan gebruik je MDF platen speciaal voor buitengebruik.