Sedum daken zijn groene daken die steeds vaker zijn te vinden op woningen en panden in plaats van dakpannen en andere dakbedekking. De daken bevatten namelijk een prachtige eye-catcher aan beplanting. Het is uniek en het straalt rust uit. Verder is een dak van sedum zeer goed voor de leefomgeving omdat het groene dak uit een groot stuk natuur bestaat dat zijn eigen biodiversiteit vormt. De planten op het dak groeien net als planten in de tuin. Een groen dak kan dus zowel eenvoudig zijn met wat mos en gras, tot een complete daktuin van diverse soorten bloemen en planten. Houdt er wel rekening mee dat een groen dak van sedum zwaar kan worden naarmate het meer intensief is beplant. Groene daken worden door middel van meerdere lagen gelegd. De onderlaag bevat een wortelbestendige laag waardoor wortels groeiruimte hebben op het dak. Daarover komen eventueel nog beschermlagen, filters en een noodzakelijke drainagelaag die overtollig water makkelijk kan afvoeren. Tot slot komt de substraat laag met de beplanting. 

Groen daken leggen en samenstellen 

Een sedumdak kan zeer makkelijk worden samengesteld aan de hand van planten die passen bij de ligging van het pand. De woning die dus grotendeels in de schaduw ligt, dient te zijn voorzien van een dak met schaduwplanten of planten die half zon nodig hebben maar ook goed gedijen in schaduw. Een dak waar veel zon komt kan beter worden voorzien van planten die ook veel zon nodig hebben.  

Daktuin leggen 

Daktuinen kunnen zeer divers zijn en zelfs worden voorzien van een dakterras waar u een tuin op hoogte heeft met uitzicht over de stad. De daken zijn eenvoudig in onderhoud. Naast dat neerslag de planten voorziet van vocht moeten ze in droge perioden worden besproeit en bemest. Kies vetplantjes bijvoorbeeld. Deze zijn gemakkelijk in onderhoudt. Een groen dak staat bekend om de makkelijke vochtopname. 

Geschikte daken voor groen 

Een sedumdak van groendaktotaal kan alleen worden gelegd als het dak geschikt is voor een dak vol met planten. Door het gewicht moet het dak voldoende draagkracht hebben. Dit kan worden getest door middel van een dak inspectie. Per vierkante meter kan een groen dak wel 125kg – 500kg wegen, afhankelijk van hoe intensief het dak wordt begroeid. Intensieve daken beschikken over veel groen en zijn dus zwaarder. De dikte van de substraat laag geeft aan of het dak extensief of intensief bedekt kan worden. Daken van meer dan 15cm dik zijn geschikt voor een daktuin met grotere en dikkere wortels.