Hoe je je kelder droog en lekvrij houdt

Als je huiseigenaar bent, is de kans groot dat je ooit te maken hebt gehad met kelderlekken. Hoewel ze op het eerste gezicht misschien niet zo erg lijken, kunnen kelderlekken snel een groot probleem worden als ze niet gecontroleerd worden. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om kelderlekkages te voorkomen. Lees verder voor onze top tips om je kelder droog en lekvrij te houden.

De sleutel is preventie

De beste manier om je kelder droog te houden is door preventieve maatregelen te nemen voordat het een probleem wordt. Hier zijn enkele van de meest effectieve manieren om kelderlekken te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat alle goten, regenpijpen en afvoeren schoon zijn en goed functioneren. Verstopte dakgoten kunnen ervoor zorgen dat het water zich rond de fundering van je huis verzamelt, wat kan leiden tot lekkages in de kelder.
  • Controleer regelmatig de helling rond de fundering van je huis. Een goede helling zorgt ervoor dat het water van het huis wordt weggeleid in plaats van ernaar toe.
  • Dicht alle scheuren en kieren in ramen, deuren en muren waar water je kelder kan binnendringen.
  • Installeer een dompelpomp die overtollig water uit de omgeving van de fundering van je huis sneller en efficiënter verwijdert dan traditionele drainagesystemen kunnen.
  • Laat een deskundige het loodgieterssysteem van je huis regelmatig inspecteren op mogelijke problemen die in de toekomst tot lekkages kunnen leiden. Kijk voor de beste deskundigen op kelderwaterdicht.nl.

Snel lekkages vinden en repareren

Als je te maken krijgt met een lekkende kelder, wil je snel handelen voordat het verdere schade (of nog erger-schimmel) veroorzaakt. Hier zijn enkele tips voor het vinden en repareren van die vervelende lekkages:

  • Zoek naar tekenen dat er water in je kelder sijpelt, zoals vochtige plekken of plassen op de vloer of muren. Probeer zo mogelijk precies aan te geven waar het lek vandaan komt, zodat je het gemakkelijker kunt aanpakken.
  • Als je scheuren of gaten in muren of vloeren ziet waar water in je kelder kan komen, dicht ze dan zo snel mogelijk af met waterdichtingskit. Dit zal verdere lekkage helpen voorkomen totdat je meer permanente reparaties kunt uitvoeren (zoals het vervangen van gescheurde tegels of opnieuw voegen).
  • Laat een deskundige je sanitair systeem inspecteren op verborgen problemen die waterlekkage kunnen veroorzaken op moeilijk bereikbare plaatsen zoals achter muren of onder vloeren.

Conclusie

Je kelder droog en lekvrij houden hoeft niet ingewikkeld te zijn – het kost alleen tijd en moeite! Door preventieve maatregelen te nemen voordat er problemen ontstaan (zoals het regelmatig schoonmaken van dakgoten), het afdichten van scheuren rond ramen en deuren, het vaak controleren van de helling rond funderingen), en het periodiek laten inspecteren van loodgieterssystemen door een expert, kun je potentiële waterschade door lekkende kelders tot een minimum beperken – zo bespaar je jezelf tijd, geld en kopzorgen in de toekomst!

Bron: kelderwaterdicht nl