Je huis verkopen is een grote stap. Het is dan ook fijn om van tevoren te weten wat je kan verwachten. Het verkopen van een huis, bijvoorbeeld in Almelo, gaat in 3 fases: de voorbereiding, de verkoop en afrondingsfase. 

De voorbereiding 

Er zijn veel dingen om aan te denken tijdens de voorbereiding van de verkoop van je huis. Bijvoorbeeld, verkoop je het huis met of zonder makelaar? Wat zijn de kosten van een makelaar? Wat is de vraagprijs? Hoelang duurt het? 

Zorg allereerst dat je huis verkoop klaar is. Ruim alles op, zorg dat de laatste dingen netjes afgewerkt zijn en berg persoonlijke dingen als foto’s op. Nadat dat gedaan is moet er een vraagprijs bepaald worden. Doe hiervoor onderzoek in de omgeving en vergelijk kritisch. 

Ook is een definitief energielabel verplicht bij de overdracht. Vaak willen de kopers hier een goed inzicht over hebben, het is dus handig om dit te regelen voordat het huis te koop komt. 

Erg belangrijk voor de verkoop is een goede uitstraling door middel van foto’s. De foto’s zijn natuurlijk het eerste wat de potentiële kopers zien. De laatste stap is je huis aanbieden op verkoopsites, aan makelaars of andere advertenties. 

Een verkoopmakelaar uit Almelo kan je bij al deze stappen uitstekend helpen. De makelaar kan advies geven over de uitstraling van de woning, de verkoopprijs, een geschikte fotograaf en de verkoopadvertenties regelen.  

Een verkoopmakelaar is helaas niet gratis. De prijs van de makelaar verschilt, de prijsklasse van je huis is hierbij van belang. De meeste makelaars vragen tussen de 1-2% courtage over de definitieve verkoopprijs. 

De verkoop 

Als je huis eenmaal te koop staat kunnen geïnteresseerden de woning komen bezichtigen. Na de bezichtigingen komen er vaak meerdere goede biedingen op de woning. Je kan over de definitieve verkoopprijs onderhandelen. Ook hier ondersteunt de makelaar in. De verkoopmakelaar regelt de bezichtigingen en de biedingen, de makelaar zal vervolgens de biedingen met jou overleggen. 

De afrondingsfase 

Als je samen met de makelaar en koper een akkoord hebt bereikt is het tijd om de verkoop van je woning af te ronden. Allereerst teken je een voorlopig koopcontract en maak je een afspraak bij de notaris voor de overdracht van het huis. 

Een voorlopig koopcontract wordt ook wel een koopovereenkomst of koopakte genoemd. In de voorlopige koopovereenkomst zijn meestal ontbindende voorwaarden opgenomen. Als de koper tijd heeft gehad om de financiering te regelen kan de officiële overdracht getekend worden bij de notaris. De laatste stap is natuurlijk verhuizen!