Levende muren aan de buitenkant van gebouwen zijn populair in de steeds meer bebouwde omgeving van vandaag, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom – ze kunnen een vleugje natuur geven aan een anders zo concrete dominante wereld. Maar waarom zou u levende muren beperken tot buiten als ze ook een groot aantal voordelen kunnen opleveren voor het binnenklimaat, met name een groene wand kantoor? Het zal u misschien verbazen (en alarmeren) te vernemen dat er zoiets bestaat als vervuiling binnenshuis. Deze vervuiling bestaat uit een reeks giftige dampen en is vooral het geval in kantoren waar bepaalde soorten meubilair verborgen, mogelijk schadelijke chemicaliën bevatten. Groene muren bestaan uit planten die vervuilende stoffen uit de lucht kunnen opnemen. Eén muur kan meer dan duizend planten bevatten die zowel lucht kunnen filteren als energierijke zuurstof kunnen produceren.

Groene wand kantoor

Groene wand kantoor kan ook onze trommelvliezen beschermen! Het kan behoorlijk overweldigend zijn om in een kamer vol mensen te zijn en het gevoel te hebben dat je moet schreeuwen, zodat de persoon met wie je praat het kan horen. Dit komt doordat de weerkaatsing van stemmen, muziek en andere geluiden weerkaatst wordt tegen de muren, plafonds en andere harde voorwerpen in de kamer. Planten kunnen deze vorm van geluid helpen dempen doordat de bladeren akoestische energie reflecteren en absorberen. Bovendien kan het plantenleven binnenshuis helpen om energie te besparen tijdens de zomermaanden. Planten koelen hun omgeving iets af en met elke extra plant neemt dit toe. Daarom kan een groene muur met honderden planten de temperatuur van een kamer daadwerkelijk verlagen.

Wetenschap groene wand kantoor

Hoewel de wetenschap voor zichzelf spreekt, zijn er nog meer therapeutische kanten aan levende muren in kantoren – groene muren zijn immers in wezen levende kunstwerken! Studies hebben aangetoond dat mensen zich instinctief meer ontspannen en kalm voelen rond groen. Volgens studies die zijn uitgevoerd aan Amerikaanse en Europese universiteiten, geeft simpelweg zicht op planten in een werkomgeving positieve psychologische reacties. Dit kan leiden tot een grotere productiviteit en efficiëntie van het personeel, met als hoogtepunt hogere inkomsten voor een organisatie. Wat is er niet leuk aan?