cilindersloten

10 voordelen van cilindersloten!

Cilindersloten bieden diverse voordelen voor het beveiligen van jouw woning. Zo bieden ze diverse functies, zijn ze voor alle deuren geschikt, kan je zelf de gewenste cilinder kiezen en nog veel meer. Wij vertellen jou de 10 belangrijkste voordelen van cilindersloten.

1. Voor alle deuren

Als eerste is een cilinderslot wel op alle deuren toepasbaar. Denk aan een buitendeur, kastdeur, kluisdeur, maar ook binnendeuren bij ruimtes die hoge beveiliging nodig hebben. Door zelf de maat aan te geven heb je de juiste cilinder. Deze maat kan je volledig zelf kiezen, afhankelijk van welke je nodig hebt. Hiervoor meet je de lengte van de cilinder door vanuit het midden van het boutgat naar links en rechts te meten. Een voorbeeld is 30 mm aan de linkerzijde en 40 mm aan de rechterzijde. De standaard maten zijn 30/30 en 32/32.

2. Diverse functies

Daarnaast kan je kiezen uit verschillende soorten cilindersloten. Zo heb je de standaard dubbele cilinder met twee sleutelgaten, aan elke zijde één. Dit is het meest bekende en gebruikte cilinderslot. Maar je hebt ook de halve cilinder en knopcilinder. Een halve cilinder heeft aan één zijde een sleutelgat en aan de andere kant niet, waardoor hij zeer goed geschikt is voor kastdeuren (meterkast), kluizen, als bijzetslot of bij opbergruimtes. 

cilindersloten

De knopcilinder heeft aan één kant een sleutelgat en aan de andere kant een draaiknop. Hierdoor kan je gemakkelijk jouw deur van binnenuit openen als er iemand aan de deur staat (visite of een bezorger) en vergrendelt de deur automatisch weer als je hem dicht doet. Zo hoef je niet helemaal te zoeken naar de juiste sleutel. Heb je een deur met brievenbus of glas, dan zal je een cilinder met anti-manipulatieknop moeten aanschaffen. Dit is een draaiknop met extra knopjes die je in moet drukken. Zo komen inbrekers gegarandeerd niet naar binnen en ben je toch voorzien van gemak.

3. Soort sleutel

Verder heeft elk cilinderslot een andere sleutel. Zo heb je ze met een kartelsleutel, dit is de standaard sleutel die je maar op één manier in het slot kan draaien. Daarnaast heb je de keersleutel, deze kan op twee manieren in de cilinder. Hierdoor is een keersleutel dus meer van gemak voorzien. Zo kan je de sleutel gemakkelijker in het donker in het slot steken en voorkomt hij schade aan jouw broek of ander kledingstuk, doordat hij niet blijft haken. Een kartelsleutel heeft namelijk een boven- en onderkant, waarbij de onderkant scherpe kartels heeft.

Vervolgens heb je nog (keer)sleutels met een kleur, zoals rood, blauw, groen, paars en nog veel meer. Hierdoor vallen jouw sleutels sneller op. Dit is ideaal voor als je ze kwijtraakt, je ziet ze dan sneller. Ook kan je hierdoor bij een grote sleutelbos gemakkelijker de juiste sleutel vinden. Zeker als er meer mensen in huis wonen, kan je eenvoudiger de sleutels onderscheiden. Al met al biedt een keersleutel met kleur de meeste voordelen.

4. Beveiliging

Vervolgens biedt een cilinderslot een optimale beveiliging. Zo heb je ze met SKG** en SKG*** keurmerk. Deze cilindersloten zijn beveiligd tegen boren, openpikken, de slagmethode en de impressietechniek. Bovendien zijn de cilinders met SKG 3 sterren en M&C cilinders met 2 sterren ook beveiligd tegen kerntrekken. Dit is een veel voorkomende en eenvoudige inbraakmethode, waar weinig woningen in Nederland tegen beveiligd zijn. Om die reden kan je dus het beste voor een cilinder met SKG*** of een M&C cilinder met SKG 2 of 3 keurmerk kiezen.

cilindersloten

De M&C cilinders bestaan daarnaast ook nog eens uit een hardstalen brug, wat voor een nog hogere beveiliging zorgt. Deze is namelijk vrijwel onmogelijk te breken door inbrekers. Zo weet je zeker dat je in alle rust kan slapen. Cilindersloten, voornamelijk M&C cilinders, bieden dus echt de optimale beveiliging voor jouw woning.

5. Gelijksluiting

Het vijfde voordeel is dat er, bij aanschaf van meerdere cilinders van eenzelfde merk, gelijksluiting mogelijk is. Zo kan je al jouw deuren in huis of in jouw bedrijfspand met één en dezelfde sleutel bedienen. Geen gedoe meer met een zware sleutelbos en het zoeken naar de juiste sleutel. Bij het aanschaffen van meerdere cilinders kan je dus het beste voor één merk en type kiezen, zodat gelijksluiting mogelijk is.

6. Certificaat

Daarnaast zijn er cilindersloten met certificaat. Dit wil zeggen dat de cilinders en sleutels niet zomaar bijgemaakt kunnen worden, alleen op vertoon van het veiligheidscertificaat. Daarnaast kan het alleen bij een geautoriseerde dealer. Dit is dus ideaal voor als je vaak weggaat of elk jaar op vakantie gaat en de sleutels uitleent aan de buren, schoonmaakster of een kennis. Op die manier kan je met een gerust gevoel er even tussenuit, zonder je zorgen te maken over een eventuele inbraak. Let wel bij de aanschaf van een cilinder erop of er een certificaat bij zit, want dit zit niet bij alle cilinders.

7. Zelf plaatsen

Cilindersloten kan je eenvoudig zelf monteren. In een paar stappen is dit zo gebeurt. Volg hiervoor nauwkeurig de handleiding, dan moet het helemaal lukken. Zo bespaar je veel extra kosten. Ben je toch niet zo handig of technisch, dan kan je het eventueel ook uitbesteden aan een slotenmaker, buurman, kennis of vriend die wel handig is. Wel is een slotenmaker aardig prijzig, dus hou daar rekening mee.

Bij het zelf plaatsen haal je de deurklink en het deurbeslag als eerste van de deur af, vervolgens haal je het oude cilinderslot uit het slotgat. Je meet dan meteen de juiste maten en besteld het gewenste en passende cilinderslot. Dan plaats je het nieuwe cilinderslot in het slotgat en plaats je de deurklink en het deurbeslag weer terug. Controleer of alles goed werkt, onderhoud elk jaar het cilinderslot met slotspray en jouw deur en slot kan er weer jaren tegenaan.

8. Sleutels/cilinders bijmaken

Verder kan je cilinders en sleutels bij laten maken. Wil je dus achteraf ineens extra sleutels of cilinders van hetzelfde merk laten bijmaken, dan kan dat. Dat is ideaal voor als je jouw sleutels kwijtraakt. Je hoeft dus bij de aanschaf niet meteen te beslissen of je meerdere cilinders of sleutels wilt, maar dat kan later ook. Zo kan je eerst de kwaliteit checken. Wel is het voordeliger als je bij de aanschaf meteen in één keer meerdere sleutels en cilinders besteld. Al met al heb je dus de vrijheid om dat helemaal zelf te bepalen.

cilindersloten

9. Service

Bij de aanschaf van een cilinder krijg je natuurlijk ook een goede service. Dit is afhankelijk van elke winkel, je kan zelf kiezen of je online besteld of langs de slotenmaker of bouwmarkt gaat. Het voordeel van online bestellen is dat je het vaak al de volgende dag in huis hebt en  vanaf een bepaald bedrag gratis verzending hebt. Zo hoef je er niet helemaal naartoe te rijden, waardoor je veel tijd en extra kosten bespaart. Zeker als een bouwmarkt of slotenmaker niet bij jou in de buurt zit. 

Bovendien bieden online slotenmakers en bouwmarkten een ruimer aanbod, kan je makkelijker vergelijken, helpen ze jou ook als dat nodig is, kan je meer informatie en reviews vinden, kan je erover nadenken en het bestellen wanneer je maar wilt. Dat is dan ook het voordeel van online service en dat geeft jou ook eerder het gevoel dat je 100% de beste keuze gemaakt hebt.

10. Garantie

Als laatste zit er op elk cilinderslot garantie. Zo bieden de meeste cilinders wel 5 jaar garantie, afhankelijk van het merk. Hierdoor weet je zeker dat je een kwalitatief cilinderslot hebt dat ook zeker de prijs waard is. Als er iets mee is of deze kapot is, dan weet je dat er een oplossing voor gezocht wordt. Beschadigd de cilinder doordat je hem zelf bijvoorbeeld verkeerd hebt geplaatst, dan vervalt de garantie. Maar in principe zou het cilinderslot goed moeten werken, zeker als je hem elk jaar smeert met slotspray. Bovendien heb je wel 5 jaar garantie, wat een lange periode is. Cilindersloten bieden dus de beste voordelen voor het beveiligen van jouw woning met gemak!