Op dit moment zijn veel mensen met hun tuin bezig. Zij vragen zich af of ze de tuin opnieuw willen inrichten en op welke manier dan. De laatste tijd zie je al dat veel mensen de oude schutting vervangen door een nieuwe. De trend waar ik het vandaag over wil hebben is het bouwen van een overkapping. Steeds meer mensen maken een overkapping in de tuin omdat dit veel voordelen heeft. Je kunt eerder en langer buiten zitten bijvoorbeeld. Ook is er genoeg ruimte om tuinmeubilair droog te zetten. Daarnaast geeft het ook een gezellige uitstraling Omdat de overkapping steeds meer in trek is, kun je hieronder een aantal tips lezen mocht je overwegen zelf een overkapping te bouwen.

 Juiste plek 

Ten eerste is het belangrijk dat de tuin waar de overkapping wordt geplaatst groot genoeg is. Je wilt niet dat er een overkapping wordt geplaatst en dat er daardoor geen tuin meer over is. Verder kun je natuurlijk zelf bepalen hoe groot de overkapping gaat worden. Toch moet je je niet vergissen in de grootte ervan. Het is handig om de plek waar je de overkapping zou willen bouwen af te zetten. Daardoor kun je kijken of hij echt op de goede plek staat en of hij het juiste formaat heeft. Verder is het handig om te kijken of je overal nog goed bij kan zodat de overkapping echt een toegevoegde waarde heeft voor het huis.

 Juiste materialen 

Het is belangrijk om het juiste hout te kiezen. Zelf heb ik een voorkeur voor Douglas hout. Dat komt door een aantal zaken. Ten eerste ziet de kleur van het hout er mooi uit. Ten tweede gaat het onbehandeld zeker zo’n vijftien jaar mee. En dat is een hele tijd. Wil je dat het langer meegaat? Zorg er dan voor dat je het hout met de juiste middelen gaat behandelen. Welke dat zijn kun je het beste bij de experts navragen.

 Vaardigheden inschatten 

Er zijn genoeg mensen die zo’n overkapping zelf kunnen bouwen. Toch zijn er ook genoeg mensen die dat niet kunnen. Het een is niet per se beter dan het ander. Wat belangrijk is, is dat je je eigen vaardigheden goed kunt inschatten. Zeker als je een mooie overkapping wilt die waterpas staat en waar je nog jaren plezier van kunt hebben. Natuurlijk is het goedkoper om alleen het hout en andere materialen te kopen en de rest zelf te doen maar daar heb je natuurlijk niets aan als hij binnen een jaar instort en je er niet veilig onder kunt zitten. Denk dus goed na over je mogelijkheden!