Een bouwtechnische keuring is een keuring van een woning, bedrijfspand of ander gebouw. Dit wordt uitgevoerd door een bouwkundige ingenieur die de staat van het gebouw in kaart brengt en rapporteert. Het uitvoeren van een bouwtechnische keuring kost geld en als je een woning koopt dan heb je al uitgaven genoeg. Het laatste wat je wilt is nog 400 euro betalen voor een keuring van de woning die jij er prima uit vindt zien. Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring heeft vele voordelen en zoals je hier kunt zien doe je dit beter wel, dan niet.

1. Een bouwtechnische keuring voorkomt verrassingen

Jij vindt misschien dat het huis er goed uitziet, maar hoe weet jij dat de fundering in orde is, dat de dakconstructie sterk is, dat de schoorstenen in goede staat verkeren, dat het verwarmingssysteem recent is geplaatst en dat de waterleidingen in orde zijn? Een bouwkundige ingenieur kijkt naar alle installatietechnische- en bouwtechnische aspecten van de woning. Zijn er gebreken die met het blote oog niet zichtbaar zijn, dan worden ze voor de aankoop al boven water gehaald.

2. Een kijkje in de toekomst

De bouwkundige ingenieur die de bouwtechnische keuring uitvoert geeft in zijn of haar rapport niet alleen aan wat er fout is aan de woning. Er wordt ook in kaart gebracht wat er gedaan moet worden om dit te laten repareren en hoeveel dat ongeveer gaat kosten. Daarna vertelt het rapport je wat je moet betalen aan onderhoud om de woning in de goede staat te houden. Je krijgt dus een goede kijk op de toekomst en wat de woning jou in de tijd dat je er verblijft zal gaan kosten.

3. Sterk onderhandelen

Wil je de woning nadat je de bouwtechnische keuring hebt laten uitvoeren kopen, dan is dit rapport een uitstekende manier om te onderhandelen over de prijs. Heeft de ingenieur gebreken aangetroffen die de verkoper niet genoemd heeft, dan zal hij of zij deze waarschijnlijk ook niet hebben meegenomen in de prijs. Je kunt de resultaten van de bouwtechnische keuring dan gebruiken om de prijs voor de woning naar beneden te halen.

4. Makkelijker een hypotheek of verzekering aanvragen

Het komt steeds vaker voor dat hypotheekverstrekkers en verzekeraars vragen om het bouwkundige rapport in te zien. Heb je deze bouwtechnische keuring niet uit laten voeren, dan kunnen ze je weigeren te helpen de woning te financieren. Een rapport kan je dus helpen om sneller een hypotheek te krijgen. Let er dan wel op dat je een ingenieur gebruikt die rapporten maakt die door verzekeraars, hypotheekverstrekkers, banken en de Nationale Hypotheek Garantie worden geaccepteerd.

Schippers Bouwconsult: dé specialist in Bouwkundige Keuringen.

5. De kosten vraag je terug

Besluit je de woning te kopen na de bouwtechnische keuring, dan kun je de kosten die je daarvoor hebt gemaakt terugvragen bij de Belastingdienst. Dat komt doordat deze te maken hebben met het kopen van de woning. Dat zijn 5 goede redenen om jouw woning te kopen met de steun van een officieel bouwkundig rapport.