Bouwen en duurzaamheid zijn twee termen die steeds dichter bij elkaar staan. Op het vlak van gebouwen en woningen is er veel te doen: in Nederland komt 60% van de uitstoot van woningen en gebouwen. Deze wijze van bouwen gaat nu dus écht een stap verder. Omdat het steeds belangrijker wordt, vertellen we je alles over het wat, waarom en hoe van duurzaam bouwen.
Wat?
Duurzaamheid is hip en dat vinden wij te gek! Maar wat is duurzaam bouwen nu precies? Duurzaam bouwen is bouwen met duurzaamheid als doel. Bij duurzaam (ver)bouwen houd je dus rekening met de effecten op het milieu, tijdens de bouw maar ook tijdens het gebruik van het gebouw. De afgelopen jaren zijn er verschillende standaarden ontstaan, met eigen aandachtspunten en criteria, maar met hetzelfde doel: een lagere milieubelasting. De belangrijkste zal ik hieronder beschrijven.
Waarom?
Uiteraard is duurzaam bouwen beter voor het milieu, maar wat zijn dan de voordelen voor jou? Allereerst wordt het wonen een stuk aangenamer en zal zelfs het binnenklimaat gezonder zijn. Daarnaast is ook de energievraag lager bij duurzaam gebouwde huizen en blijven ook de energielasten lager. Met name als je een energieneutrale woning hebt. Duurzaam gebouwde huizen zijn ook een stuk onderhoudsvriendelijker, vooral ecologische woningen. Energieneutraal bouwen zorgt er ook voor dat het gebouw evenveel energie opwekt als dat gebruikt wordt. Tot slot zijn de huizen toekomstbestendig en draag jij je steentje bij aan een milieuvriendelijke wereld.
Nieuwbouw moet nu altijd energieneutraal gebouwd worden. Toch is er een kans dat de eisen voor energiezuinig bouwen in de toekomst nog strenger worden. Door nu al te beginnen, wordt er rekening gehouden met de eigenschappen waaraan toekomstige gebouwen moeten voldoen. Bij het investeren in energieneutrale gebouwen maak je automatisch de keuze voor een waardevast gebouw.
Hoe?
Bij duurzaam bouwen is het van belang om al in de ontwerpfase rekening te houden met de gewenste levensduur van een gebouw. Als je daarnaast ook nog kiest voor milieuvriendelijke materialen en een milieuvriendelijke bouwwijze, verminder je de belasting van het milieu. Er wordt bij het ontwerp en de materiaalkeuze zo veel mogelijk rekening gehouden met hergebruik van bouwdelen en recycling van materialen. Er worden duurzame technieken toegepast om te besparen op energie-en materiaalgebruik. Minder energieverbruik betekent immers ook lagere energielasten. Bij de bouw wordt rekening gehouden met dat het voor de nieuwe bewoners ook eenvoudig is om installaties energiezuinig te gebruiken.