Het hoe en wat van Feng Shui

De traditionele Chinese traditie Feng Shui stamt af van een 3000 jaar oude filosofie. Omdat velen niet weten hoe je deze traditie uitspreekt is het wellicht handig om dat meteen de wereld uit te helpen: Feng sjweej.

De naam

De naam betekent letterlijk ‘wind en water’ en heeft als doel om de leef- en werkomgeving van de mens in evenwicht te brengen om daarmee de gezondheid en het geluk positief te beïnvloeden. De wil om mens en natuur in evenwicht te brengen is iets dat telkens terugkomt in de Chinese filosofie en is deze dag nog steeds belangrijk.

Principes

Als je een ruimte wil indelen volgens de principes van Feng Shui, dan gaat dit doormiddel van de drie principes.

Chi is de eerste van de drie en staat voor de energie. Hierbij zorg je ervoor dat de energieën goed door je huis kunnen stromen. Dat betekent dus dat je de kleine ruimtes zoals de gang of overloop, maar ook alle deuren vrij moet houden.

Het tweede principe draait om de bekende Yin en Yang. Zoals we weten is het teken hiervan een evenredig verdeelde cirkel. Hiermee wordt de balans uitgebeeld. Als je dit toepast op de Feng Shui dan is het van belang om troep op te ruimen en onnodige dingen weg te gooien om de nieuwe energieën de ruimte te geven.

Het derde en laatste principe draaien om de vijf elementen. Met aarde, vuur, water, hout en metaal lijkt het alsof we in een aflevering van Avatar zijn belandt, maar dit alles draait wederom om het vinden van de balans. Als deze vijf niet in balans zijn zorgt dit voor een zogeheten destructieve cyclus.

De slaapkamer

Om je een voorbeeld te geven passen we de Feng Shui toe op de slaapkamer. Dit is de plek waar je toch zeker een groot gedeelte van de dag spendeert. Voor de slaapkamer, maar ook voor andere ruimtes, wordt aangeraden om rechthoekige of vierkante ruimtes te creëren. Mocht er toch een hoek in de kamer zitten, gebruik dan een kast of gordijn om alsnog een scheiding te creëren.

Een bed is natuurlijk het grootste meubel in de slaapkamer en daarom is het verstandig om de rest van de kamer niet vol te bouwen. Daarmee kunnen de energieën goed door de kamer blijven stromen. Ook een groene plant wordt aangeraden. Niet alleen zorgt dit voor zuurstof, ook is groen de kleur van leven en hoop.

Als je voelt dat je niet in balans bent in je eigen huis dan kan Feng Shui een goede optie zijn. Het kan in ieder geval geen kwaad om wat uit te proberen. Hang een spiegel op om meer ruimte te creëren, zoek naar andere rolgordijnen voor een betere lichtinval of zet de bank op een andere plek voor betere energiestromen. Je huis is waar je je goed moet voelen.