Je hebt er als appartementbewoner- of eigenaar misschien wel al eens van gehoord: een meerjaren onderhoudsplan. Hierin wordt geregeld wat geregeld en vervangen moet worden, wanneer dat is en hoeveel het waarschijnlijk kosten. Dit betreft de algemene zaken van een complex, zoals de gevel, het dak, het trappenhuis en de kozijnen. Er staan dus best belangrijke aspecten in. Meer informatie over een MJOP vind je in onderstaande blog!

Wat staat er precies in?

Naast het feit dat zaken zoals onderhoud en reparatie van het dak en de kozijnen geregeld zijn in een meerjaren onderhoudsplan, worden er ook specifiekere zaken in benoemd. Dit zijn namelijk het bouwdeel, de cyclus en de kosten.

  • Bouwdeel: het specifieke stuk dat gerepareerd of vervangen moet worden. Er wordt precies aangegeven wat het is, zoals het een deel van het dak, het trappenhuis, de lift of de gedeelde garage.
  • Cyclus: dit geeft aan hoe lang een bouwdeel mee gaat en hoe lang het er al is. Door te weten wanneer het geplaatst is en wat de verwachte tijd hoe lang het mee gaat, weet je wanneer het aan vervanging toe is.
  • Kosten: uiteindelijk wordt er bepaald hoeveel het herstel gaat kosten. Dit wordt vastgelegd in dit gedeelte van het meerjaren onderhoudsplan.

Conditiemeting

Tijdens het opmaken en samenstellen van een MJOP is het belangrijk dat er ook een conditiemeting wordt uitgevoerd. Hieruit kan worden opgemaakt of de bouwdelen die worden toegevoegd aan het plan al eerder of direct aan vervanging toe zijn. Er wordt in een meerjaren onderhoudsplan namelijk alleen maar rekening gehouden met de gemiddelde levensduur van de bouwdelen en niet naar hoe ze er nu bij liggen. Daardoor kan er een verkeerd beeld ontstaan van hoe de situatie echt is.

Geld reserveren

Om de gedeeltes te vervangen, is er natuurlijk geld nodig. Dit geld moet worden verkregen van de appartementeigenaren. Iedere Vereniging van Eigenaren (VvE) is dus ook verplicht om een onderhoudsreserve op te bouwen om zo de kosten te kunnen betalen. Dit zogenaamde herstelfonds moet voldoende zijn om al die kosten te dekken. Klik hier om meer informatie te krijgen over het meerjaren onderhoudsplan.