cilinderslot-pfaffenhain-dubbele-cilinder-skg3_2

Bijna in iedere voordeur en achterdeur zit een cilinderslot. Je steekt er je sleutel in en draait hem om, daarmee open je de deur. Maar hoe werkt een cilinderslot nou eigenlijk? In deze blog zullen we dit eenvoudig proberen uit te leggen, zodat je precies weet hoe een slot in z’n werk gaat.

Eén ding is gelijk bij sloten, ze gaan allemaal open met een sleutel. Sleutels zijn er in dik en dun, lang en kort, maar sleutels van cilindersloten zullen allemaal ongeveer van dezelfde grootte zijn. Alleen sommige sleutels hebben groeven (inkepingen) aan de zijkant en sommige beter beveiligde cilindersloten hebben sleutels zonder groeven maar met allemaal kleine puntjes.

Cilindersloten bestaan uit verschillende onderdelen. Zo heb je de cilinder om het slot heen, deze cilinder zal daadwerkelijk mee draaien in het slot. Ook zitten er in een cilinderslot allemaal kleine pinnetjes (pennen) die ervoor zorgen dat het slot dicht zit en niet geopend kan worden met een verkeerde sleutel. De pennen passen precies op de sleutel die bij het cilinderslot hoort. Onder de pennen zitten kleine veertjes die de pennen op spanning houden zodat ze omhoog en omlaag kunnen gaan. Wanneer de juiste sleutel in het cilinderslot wordt gestoken gaan de pennen omlaag en wanneer de sleutel er weer uit wordt gehaald gaan de pennen omhoog.

Een cilinderslot heet dus een cilinderslot aangezien de cilinder die om het sleutelgat zit mee draait wanneer je de juiste sleutel in het slot steekt en de sleutel omdraait.