Zonnepanelen zijn echt een hype – en terecht: deze trend is namelijk ontzettend goed voor het milieu in verband met de zoektocht naar alternatieve energie. We kunnen namelijk niet voor altijd blijven putten uit onze fossiele brandstoffen. Je kan bijdragen aan deze duurzame oplossing van zonnepanelen door gebruik te maken van een van de aanbiedingen van energievanzelf.nl. Op deze website verkopen ze zonnepanelen en helpen ze je daar een verantwoorde keuze in te maken.
Hoe het werkt
Maar wat zijn zonnepanelen nou eigenlijk? Veel mensen weten niet precies hoe zonnepanelen werken. Het zijn vierkante panelen die op daken liggen, en op een of andere manier zonlicht omzetten in energie. Dat is de kern van het idee inderdaad, maar er zijn nog een aantal zaken die je daaromtrent moet weten. Zonnepanelen zijn namelijk niet zomaar panelen, maar bestaan uit zonnecellen die gemaakt zijn van silicium in dunne laagjes. de stroom ontstaat in de fotovoltaïsche cellen van het zonnepaneel. Deze cellen bestaan uit kleine laagjes silicium, waartussen door zonneschijn spanningsverschil ontstaat. Dit spanningsverschil is hetgeen wat stroom opwekt.il Doordat zonlicht op deze zonnecellen valt, wordt elektrische spanning opgewekt. Deze elektrische spanning wordt door een omvormer getransformeerd in wisselstroom. Dat is de stroom die uit je stopcontact komt.
Opgewekte stroom opslaan
Maar betekent dat dan dat je alleen energie hebt wanneer de zon schijnt? Gelukkig niet, want juist als het donker is heb je energie nodig voor bijvoorbeeld licht. Er bestaan namelijk tegenwoordig accu opslagsystemen voor zonnepanelen. Deze opslagsystemen houden de opgewekte stroom enkele dagen vast. Dit is natuurlijk erg fijn voor je portemonnee, want zo hoef je nog minder energiekosten te betalen. In plaats daarvan kun je het teveel aan stroom dat je hebt opgewekt en dat je overdag niet gebruikt, ‘s nachts gebruiken of voor een volgende dag. Ook kan je de energie terugleveren aan het net, wat je een terugleververgoeding oplevert van tussen de vijf en zeven cent per kWh.