Het behandelen van al het tuinhout in jouw tuin is belangrijk als je wilt dat jouw tuin er straks weer picobello uitziet. De perfecte periode om je tuinhout te behandelen? Dat is vanaf half februari tot en met maart. In dit artikel nemen we je mee in hoe jij het optimale uit jouw tuinhout kunt halen. Veel leesplezier!

Weet met welke houtsoort je werkt

Elke houtsoort vraagt om een specifieke behandeling met bijvoorbeeld de producten van Remmers houtbescherming. Veel voorkomende soorten tuinhout zijn Douglas, hardhout, vuren, grenen en steigerhout. Behandel je Douglas of hardhout, dan gaat het zo maar 5-10 jaar langer mee en vergrijst het minder snel. Behandel Douglas hout met houtolie of met beits. Zorg voor het goed schoon en vetvrij maken van het hout en behandel nooit in de direct volle zon. Ook vurenhout is erg belangrijk om te behandelen omdat dit hout erg gevoelig is voor weersinvloeden, schimmels en houtrot. Behandeld vurenhout draagt bij aan een betere levensduur en gaat zo’n 10-15 jaar langer mee. Grenen heeft in relatie tot andere houtsoorten een relatief korte levensduur. Behandel dan ook om de levensduur te verlengen, maar doe dit ook om vergrijzing tegen te gaan. 

Steigerhout is stoer en robuust en de laatste jaren een echte trend als tuinhout. Steigerhout niet behandelen is eigenlijk geen optie. Steigerhout en water zijn namelijk niet de allerbeste vrienden. Houd voor onbehandeld steiger tuinhout rekening met een levensduur van slechts 5 jaar. Behandeld kun je dit verlengen tot 15 jaar. 

Voorbehandeld of geïmpregneerd 

Als tuinhout is behandeld of geïmpregneerd vraagt dat om een andere behandeling dan wanneer het tuinhout onbewerkt of onbehandeld is. Denk er bij onbewerkt hout omdat deze een laag beits of grondverf krijgt. Kijk bij elke houtsoort of dat van toepassing is. Bij geïmpregneerd hout kan het voorkomen dat de olie of beits niet goed hecht, kijk daarom goed naar of het geïmpregneerde hout olie of beits kan verwerken. Ga je zelf impregneren? Wacht dan minstens een maand met verdere behandeling van het hout.

Olie, beits of verf 

Het assortiment olie, beits en verf lijkt steeds groter te worden. Hoe weet je of de beste keuze maakt? Als je kiest voor een olie, beits of verf dat speciaal is gemaakt voor het soort hout dat jij wilt behandelen, maak je zeker de juiste keuze. Kijk van tevoren of je het soort hout wel kan behandelen met een bepaald product. Sommige houtsoorten bijvoorbeeld kun je niet behandelen met verf.

Het juiste moment

Wie een perfect eindresultaat wilt, zou het tuinhout op precies het juiste moment moeten behandelen. Het beste is om het hout te behandelen op een dag met bewolking. Als je kiest voor een dag met volle zonneschijn, zal de olie, beits of verf niet gelijkmatig drogen. 

Houd het zo droog mogelijk

Voor alle houtsoorten geldt: hout houdt niet van vocht en water. Door hout te behandelen kan het beter tegen het natte en vochtige weer in Nederland. Waar mogelijk is het aan te raden hout af te schermen van water en vocht. Dit houdt je tuinhout langer mooi!