Heel vervelend, maar niet heel gek: ongedierte in huis. Zo heeft de één last van muizen, de ander van houtworm. Opeens zijn ze er van de één op de andere dag, of het probleem duurt al langer voort. Meestal is het ongedierteprobleem snel verholpen; daarentegen kan je er ook erg lang last van hebben. Het is dus belangrijk om je huis goed schoon te houden en de benodigde voorzorgsmaatregelen te nemen. Denk hierbij aan een lak verf aanbrengen op hout om boktorren te voorkomen of alle gaten en kieren te dichten zodat er geen muizen binnen kunnen komen. Maar wat zijn nou de meest voorkomende ongediertes in huis? En wat kan je er precies tegen doen? In deze blog vertellen we je er alles over; lees dus gauw verder!

Muizen

Wellicht een open deur (figuurlijk en letterlijk), maar muizen zijn de grootste indringers tot huizen. En dat is niet heel raar: zo kunnen ze al door een spleet van nog geen halve centimeter heen kruipen. Daarom is het dus wel erg makkelijk om binnen te dringen. Ze komen vaak op voedsel af, dus zorg er voor dat de grond schoon is en dat al het eten goed afgesloten in harde bakjes zit waar ze niet eenvoudig door heen kunnen knagen. Muizen zijn niet heel hygiënisch, want ze laten namelijk overal uitwerpselen en urine achter. Pak een muis en hun uitwerpselen dus nooit met je blote handen vast! Hier zitten veel ziektekiemen in en kunnen makkelijk van dier tot mensen overgedragen worden. Voorzichtig dus!

Mieren

Deze insecten zijn weliswaar minuscuul, maar kunnen voor ontzettend veel narigheid en irritatie zorgen. Bijvoorbeeld in de keuken: ze lopen over eten heen en laten uitwerpselen achter. Je kunt ze het beste bestrijden door middel van verdelgen met middelen. Misschien niet heel diervriendelijk, maar het scheelt jou wel veel overlast.

Houtworm

Deze beestjes zie je niet met het blote oog: ze zitten namelijk middenin het hout! Dit tast het hout heel erg aan, en zoals je je misschien wel kunt voorstellen, funest voor jouw meubelen of misschien wel de steunbalken. Houtworm bestrijden doe je het best door middel van vooraf goede voorzorgsmaatregelen te nemen. Denk hierbij aan het hout insmeren met anti-houtworm spul. Laat dit dan vervolgens een paar dagen liggen zodat de houtwormen die al echt in het hout zitten, doodgaan. Daarna die je het hout nogmaals te voorzien van een andere beschermende laag, zoals lak, verf of beits. Bovendien is het ook belangrijk dat je het hout regelmatig checkt op houtwormen. Zo kun je er snel bij zijn en gauw een specialist inschakelen die het kan verhelpen. Opletten geblazen dus!

Bedwantsen

”Don’t let the bed bugs bite”, zeggen ze wel eens. Dit is behoorlijk lastig, aangezien zodra er ook maar één bedwants in je bed te vinden is, ze zich snel verspreiden. Een beet kan behoorlijk jeuken en daarnaast kiezen ze hun plekjes ook niet specifiek uit: daar waar je lichaam het bed aanraakt, bijten ze. Dit soort ongedierte komt steeds vaker voor in Nederland doordat we vaker reizen en ze dus mee transporteren op onze kleding. Hierdoor kan er een hele plaag ontstaan. Je kunt er eigenlijk niet heel veel aandoen, anders dan goed je kleding en het beddengoed wassen.

Kakkerlakken

Niet alleen in verre warme landen komen deze insecten voor, maar ook steeds vaker in Nederland. Zo kun je ze veel vinden in warme plekken, zoals in keukens in restaurants. Maar ook binnenshuis zijn ze steeds vaker te vinden, denk aan de bijkeuken bijvoorbeeld. Je wilt deze beesten natuurlijk zo gauw mogelijk je huis uit hebben. Dit doe je dan ook gemakkelijkst door een specialist in te huren die dit op secure wijze doet. Zo voorkom je dat de plaag alleen maar groter wordt!

Er bestaan dus veel verschillende soorten ongedierte die in jouw huis kunnen voorkomen. Heb je er last van en wil je er graag wat aan doen? Twijfel dan niet, en schakel meteen hulp in van een professional. Kijk voor meer tips en informatie op de website van Bestrijdingsdienst Van der Velden!