Een sedumdak is een groendak maar dan gemaakt van sedum. Sedum zijn een soort vetplantjes die water opnemen in hun bladeren. Hierdoor kunnen ze erg goed tegen extreme weersomstandigheden zoals droogte, regen, winden en kou. Doordat het water is opgeslagen in de bladeren kunnen ze dus lang tegen droogte. Door deze eigenschappen van sedum, is sedum een erg goede keuze voor een groendak. Een sedumdak heeft ook vele voordelen. Zowel voordelen voor de natuur en de omgeving als voor de portemonnee.

Voordelen voor de natuur

Een sedumdak heeft dus veel voordelen voor de natuur. In grote steden zie je vaak dat er steeds meer bestrating komt en minder groen. Mooie hagen en grasvelden worden steeds vaker vervangen door schuttingen en bestrating. Hierdoor neemt de biodiversiteit in de omgeving erg af. Door een sedumdak op je huis of garage etc. te nemen zorg je weer voor een beetje meer groen. Hierdoor zal de biodiversiteit weer omhoog gaan. Een sedumdak zorgt er ook voor dat de omgevingstemperatuur omlaag gaat. Dit is weer voordelig voor zonnepanelen omdat ze dan meer energie kunnen opnemen. Ik zal nu meer gaan vertellen over een sedumdak met zonnepanelen.

Financiële voordelen

Een sedumdak heeft dus ook veel voordelen voor de portemonnee. Zoals ik net al vertelde zorgt een sedumdak voor een verlaging van de omgevingstemperatuur. Hierdoor zijn je zonnepanelen in staat om wel tot 25% meer energie op te nemen. Dit zorgt uiteindelijk voor een wel 6% hoger rendement. Een sedumdak met zonnepanelen is dus de perfecte combinatie. Ook je dak zal langer meegaan door een sedumdak. Een sedumdak is eigenlijk een natuurlijke bescherming waardoor je dak wel twee tot drie keer zo lang mee gaat. En ten slotte geeft een sedumdak ook een natuurlijke isolatie. Hierdoor hoef je in de winter je kachel minder hard op te stoken wat natuurlijk weer geld bespaard en in de zomer blijft je huis lekker koel.