tips bij het kopen van een huis

De Corona-crisis heeft veel mensen op scherp gezet. Wat zal er gebeuren met de aandelenmarkt? Wat voor effect heeft dit op mijn baan? En wat doet de crisis met de huizenmarkt? Nu dat de maatregelen verminderen, vragen veel mensen zich af of het verstandig is om een huis te kopen tijdens deze fase van de Corona-crisis. Ook in deze tijd kun je zeker een woning kopen, al is het wel belangrijk om dit proces goed aan te pakken! In deze blogpost, vind je enkele tips om het kopen van een huis zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Stap 1: Zoek een geschikte makelaar

Begin met het vinden van een makelaar die je vertrouwt. Deze persoon zal jouw gids zijn door het gehele proces en kan je helpen het perfecte huis te vinden voor jouw behoeften. Het is verstandig om naar een makelaar op zoek te gaan die al lange tijd ervaring heeft in de desbetreffende regio en dus alle ins en outs weet. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een woning in Zwijndrecht? Dan is het raadzaam om ook een ervaren makelaar uit Zwijndrecht te benaderen.

Stap 2: Verdiep je in het aanbod

Doe onderzoek! Kijk naar verschillende buurten en wat elke buurt te bieden heeft. Tijdens deze fase van de Corona-crises zal het waarschijnlijk gebruikelijk zijn om live bezichtigingen in te plannen. Maak hier vooral gebruik van, want zo leer je de woning echt kennen! Houd je budget en levensstijl in gedachten tijdens dit process. Beperk de lijst van keuzes ook op basis van bijvoorbeeld reistijd naar werk en afstand van familie/vrienden. Ben je op zoek naar een gezinswoning? Kijk dan bijvoorbeeld ook naar geschikte scholen en sportclubs in de buurt. Dit zijn allemaal factoren die het woon- en leefgenot zullen vergroten als ze in de nabije omgeving zijn. Wellicht kan het helpen om een lijstje te maken met alle voor- en nadelen van iedere woning, om zo een weloverwogen besluit te maken.

Stap 3: Laat je vooraf goedkeuren voor een hypotheek

Als je op zoek bent naar een koopwoning is het daarnaast verstandig om je vooraf goed te laten keuren voor een hypotheek en een berekening te maken van wat je maximaal kunt lenen. Dit zal verkopers laten weten dat je serieus bent over het kopen van een huis en dat je de financiële steun hebt om dit te doen. Daarnaast geeft het je zelf ook meer zekerheid en kun je gerichter gaan zoeken naar woningen die binnen je budget passen. Ten slotte kan de makelaar hier vervolgens ook rekening mee houden bij de onderhandelingen.