houthandel in Zwolle

Eigenlijk weet je niet beter dat je hout voor heel veel dingen kunt gebruiken en kun je je waarschijnlijk ook geen wereld voorstellen zonder het gebruik van hout. Het is zo’n populaire en alledaagse grondstof voor de vervaardiging van vele producten geworden dat we er niet meer bij stilstaan waarom we hout gebruiken.

Waar komt hout vandaan?

Voor ons mensen is hout heel toegankelijk en kunnen we zo de plaatselijke houthandel in Zwolle binnen lopen om het gewenste hout te kopen. Of je nu houten meubels nodig hebt of planken waarmee je zelf iets maakt, het is ontzettend toegankelijk. Toch is het goed om even stil te staan dat er bij het verkrijgen van hout een stuk meer werk aan vooraf gaat voordat je het in de winkel kunt kopen.

Hout komt van bomen. Een groot deel van een boom bestaat namelijk uit hout, los van de schors en bladeren bijvoorbeeld. Deze boomstammen worden gekapt als ze volgroeid zijn en vervolgens komt dit bij een houtzagerij terecht waar de boomstammen tot hout worden gezaagd in verschillende formaten, afhankelijk van het doel ermee en/of de wens van de (op)koper van het hout.

Zoals genoemd kan hout in verschillende formaten worden gezaagd en ook is het zo dat de buitenkant van de stam zachter is en de binnenkant hard. Wat er gebruikt wordt voor wat is afhankelijk van het eindproduct. Natuurlijk bestaan er ook verschillende houtsoorten, zoals bijvoorbeeld eikenhout  beukenhout of dennen. Dit is afhankelijk van de boomsoort.

Wat kun je met hout maken?

Met hout kunnen er ontzettend veel producten worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld alleen al aan meubels, zoals tafels, stoelen, kasten, bedden of deuren. Maar ook papier en karton wordt van hout gemaakt. Papier wordt gemaakt door hout tot pulp te maken. Zeer kleine snippertjes worden gemixt met water. Het hout wordt eerst heel goed gewassen, omdat het een natuurlijk product is. 

De gemaakte pulp wordt stapje voor stapje wat dunner en gaat vervolgens door een hele zeef, waardoor het overgebleven water weggaat. Alles wordt nu samengeperst en gedroogd. Hierna wordt het gesneden in verschillende formaten en voila, je hebt papier! Het voordeel van papier of karton is dat het gerecycled kan worden en daardoor hoeven er minder bomen gekapt te worden. Dat is beter voor het milieu en zo kunnen er nog meer generaties genieten van de voordelen van bomen.

Een houten tafel bijvoorbeeld wordt weer anders gemaakt. Bij een houten tafel zie je namelijk nog echt het beginproduct. Als de boomstammen tot hout zijn gezaagd, kunnen hiervan planken en poten worden gemaakt. Dit kan aan elkaar gelijmd worden en tot tafel worden gevormd. Natuurlijk wordt het ook nog geschuurd voor een mooie afwerkingen en zodat je geen splinters krijgt in je vingers. Een mooi likje verf maakt het geheel af!