De kosten van de warmte terugwin installatie kunnen ontzettend verschillen Het hangt namelijk af van een aantal zaken. Bovendien is het belangrijk om hoeveel oppervlakte het gaat. Daarbij moet ook de vraag gesteld worden of het hele huis geïnstalleerd moet worden, of dat het wellicht slechts gaat om een boven of onderverdieping. Deze factoren leiden uiteindelijk tot een bepaald bedrag. Vaak gaat het hierbij om een paar duizend euro exclusief de onderhouds- en installatiekosten. Daarnaast kost het rond de vijfduizend tot achtduizend euro wanneer ventilatiekanalen ook opnieuw moeten worden aangelegd. Het is even een investering, maar je zult er ontzettend veel profijt van hebben.
Nadelen en voordelen van de installatie
Er zijn talloze voordelen te bedenken aan een warmte terugwin installatie. Denk bijvoorbeeld aan een comfortabel klimaat in huis, minder stookkosten en een gereinigde lucht. Er zitten dan ook eigenlijk geen nadelen aan deze installatie. Het werkt net zo goed als een installatie via een traditionele ventilatiebox. Het enige nadeel wat je zou kunnen bedenken zijn de kosten, maar dat weegt zeker niet op tegen het gigantische voordeel dat je eruit zult behalen. De installatie en unit is misschien duurder, maar de installatie werkt energiebesparend en deze investering wint zich dus ruimschoots terug door de jaren heen.
Hoe werkt een warmte terugwin installatie
Een installatie bestaat uit een ventilator die de ruimte ventileert, een inblaas en een afzuiging. Er zit tevens een elektrische motor in. Deze elektrische motor zuigt de installatie unit de hele tijd verse lucht van buiten naar binnen. Dit is in wezen vergelijkbaar met een normale mechanische installatie, maar deze terugwin installatie heeft nog een extra toevoeging. De warme vervuilde lucht stroomt van binnen naar buiten waarbij de warmte van de vervuilde lucht als het ware wordt overgedragen aan de koude verse lucht die weer van buiten komt. Ik had het wel geweten als ik er een nodig had!