Helaas geschieden er ieder jaar nog te veel woningbranden ook in Nederland. Het is zaak om de bewustzijn en kennis omtrent brandveiligheid thema’s bij te blijven brengen. In dit artikel willen een thema toelichten dat met name belangrijk is bewoners van hoge gebouwen zoals bijv. de Maastoren in Rotterdam. Namelijk droge blusleidingen.

Wat is een droge blusleiding?

Een droge blusleiding is een leiding die zoals de naam al aangeeft geen water bevat. De droge blusleiding is voor brandbestrijding dus in principe nutteloos, totdat de brandweer gearriveerd is. Deze sluiten dan hun slang aan op de droge blusleiding en dan kan deze in werk gesteld worden. De droge blusleiding stelt de brandweer in staat om direct naar de betreffende etage te gaan waar het vuur woedt zonder dat zij de slang helemaal moeten uitrollen en meeslepen tot die etage. Dit bespaart de brandweer veel tijd. En bij een brand kan die tijd het verschil maken tussen het vuur nog onder controle krijgen of niet.

Leestip: Wat wordt verstaan onder een droge blusleiding?

Wanneer zijn droge blusleidingen verplicht in Nederland? 

Volgens de regelgeving in Nederland is het zo dat droge blusleidingen aanwezig moeten zijn in ieder gebouw dat hoger dan 20 meters is. Maar ook bij gebouwen die lastig te bereiken zijn voor de brandweer, denk aan een lastige invalshoek bijv.

Regelmatige controles

De droge blusleidingen moeten ieder jaar gecontroleerd worden door een brandveiligheid expert. Eens in de vijf jaar moet er een uitgebreide test plaatsvinden. In jargon noemt dit men ook wel de droge blusleiding afpersen. Hierbij wordt de leiding volledig gevuld, en er wordt druk op gezet. Voor gebouwen eigenaren is het zaak om deze controle en onderhoud werkzaamheden te laten uitvoeren door een partij die dit volledig conform de NEN 1594 richtlijnen verricht.

Uitgelicht: Droge Blusleiding | Onderhoud Droge Blusleidingen | NEN 1594

Dit is belangrijk t.o.v. de wetgevende instanties, de brandweer en de verzekering.