Zelf beton storten

Als men het heeft over beton storten, denk ik meteen aan een enorme beton molen die buiten op een bouwplaats staat te ronken. Waar ik niet aan denk, is zelf thuis beton storten in kleine hoeveelheden. En dat terwijl dat tegenwoordig prima kan!

Er zijn namelijk allerlei voordelen aan het gebruik van beton bij klussen thuis. Beton storten is een relatief eenvoudige taak, iets wat veel mensen niet weten. En daarnaast komt beton in allerlei verschijningsvormen. Van eenvoudig modern grijs vlak, tot een oppervlak gevuld met allerlei grondstoffen, die verschillen in kleur en textuur veroorzaken.

Ben je nu van plan thuis aan de slag te gaan met beton? Laat je dan inspireren door deze blog.

Veiligheid  gaat voor alles. Zorg daarom voor de goede voorbereidingen in huis. Dat betekent ten eerste: een goed paar werkhandschoenen. Ook is het handig om van te voren een inschatting te maken hoe veel beton je gaat gebruiken. Als het om een hele kleine hoeveelheid gaat, is een kant en klare betonmix een goede optie. Daarvoor kun je in iedere bouwmarkt terecht. Dankzij een kant en klare mix heb je altijd de goede verhouding.

 Zelf mixen

Wanneer je zelf beton wil mengen, zal je je aan de juiste mengverhouding moeten houden. Gelukkig is dat niet ingewikkeld. Een typisch voorbeeld is de 1-2-3 verdeling. Daarbij heb je één deel cement, twee delen zand en drie delen grind. And to let the magic work, voeg je er water aan toe. Dat is ongeveer een tiende van de vaste delen samen.

Alternatieve verhoudingen

Zoals eerder vermeld zijn er meerdere mengverhoudingen mogelijk. Dat verschilt van de toepassing en het esthetisch resultaat waar je naar op zoek ben. Zo zou je ook kunnen kiezen voor een gekleurd  beton. Of toevoeging van extra type granulaat. Voor een goede verhouding, kan je advies vragen bij de bouwmarkt.

Mengen

Als je thuis beton gaat mengen in kleine hoeveelheden, zal je een speciekuip nodig hebben, een boormachine en een mix staaf. Voor grotere hoeveelheden kan je beter een betonmolen huren, wat relatief goedkoop is. Vaak passen de kleinste betonmolen modellen achterin een auto. Wanneer je start met mengen, let dan op de volgorde! Je kan het beste beginnen met het mengen van de zand en grind, vervolgens een deel van het water toevoegen. Daarna laat je al het cement opnemen in dit mengel, om als laatste de rest van het zand, grind en water toe te voegen.

Bekisting

Beton giet je in een bekisting. Die kan je zelf in elkaar klussen van underlayment platen. De binnenkant moet je bekleden met plastic. Vergeet voor grote oppervlakte niet betonijzer in de bekisting te leggen: wapening in de vorm van bouwstaalmatten. Als het beton gegoten is, dien je het te verdichten. Daardoor ontsnappen alle luchtbelletjes uit het mengsel. Dit kan je doen met een trilnaad. Ook bestaat er zelfverdichtend beton, waardoor je dit apparaat niet nodig hebt.

De laatste stap is misschien het lastigst: wachten! Na een dag zal je beton al aardig uitgehard zijn, maar om op volledige sterkte te komen heeft het materiaal langer nodig: tot wel twee maanden!