Iedereen wil genieten van warmte in huis, en er zijn verschillende manieren om je huis op te warmen. Zo zijn er soorten kachels, maar kun je ook met slimme trucjes ervoor zorgen dat je huis warm blijft.

Soorten kachels

Er zijn verschillende soorten kachels, kies er eentje die bij jouw huis past. Zo zijn er speksteen houtkachels, deze kunnen wel 100 jaar lang mee gaan en verwarmen je hele huis erg goed. De warmte wordt dus gelijkmatig verspreid in plaats van dat er maar één deel van het huis verwarmd wordt. Daarnaast is dit een duurzame keuze voor een kachel. Verder bestaan er houtkachels, elektrische kachels, sfeerhaarden, gaskachels of pelletkachels. Het gebruik van een kachel is een fijne manier om je huis te verwarmen, zo kun je dicht bij de kachel zitten op een poef met een kop thee.

Tips 

Heb je een haard met schoorsteen? Laat deze dan minimaal eens per jaar controleren en vegen. Indien je dit niet doet kan het gezondheidsproblemen veroorzaken. Zorg ook voor voldoende ventilatie bij het stoken van een houtkachel. Wil je warm blijven zonder de kachel vaak aan te steken? Pak dan eens een extra deken. En zorg ervoor dat je je houtkachel dooft met zand, niet met water. Water kan zorgen voor extra vonken en is dus geen veilige manier van doven. 

Duurzaamheid

Een speksteen houtkachel is een duurzame manier van stoken. Als je toch liever je kachel niet al te vaak aan wil doen kun je je huis ook warmer maken door goede gordijnen op te hangen. Gordijnen zorgen er namelijk voor dat de warmte gewaarborgd blijft. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook tochtstrips plakken als je last hebt van plekjes met tocht. Houd je deuren dicht zodat de warmte in je kamer blijft en trek een vest aan als je het koud hebt. Zo bespaar je niet alleen geld, maar werk je ook mee aan het milieu.

Conclusie

Er zijn verschillende soorten kachels. Zo zijn er houtkachels, sfeerhaarden, elektrische kachels, gaskachels of pelletkachels. Ze zijn niet allemaal even duurzaam, let daar dus goed op bij de aanschaf. Een spekstenen houtkachel gaat ontzettend lang mee, wel 100 jaren. Dit komt omdat het een natuursteen is dat bestaat uit verschillende mineralen. Houd bij het stoken rekening met veiligheid. Ook zonder te stoken kun je het lekker warm in huis maken door middel van gordijnen, houd je deuren dicht en trek gewoon een extra laag aan als je het koud hebt. Beter voor het milieu én je portemonnee.