Het kan zijn dat jij, of je partner, een met een ziekte of aandoening te maken krijgt. Het kan ook zijn dat jij, of je partner, een andere beperking heeft waardoor de mobiliteit ingeperkt is. Zoiets kan plotseling in het leven ontstaan, en dan is meteen verhuizen niet iets waar je op zit te wachten, want jij, of je partner, wil natuurlijk zo lang mogelijk in het eigen huis blijven. Er is daar een mooie oplossing voor; namelijk de traplift. Je bevestigt deze eenvoudig aan de bestaande trap en je laadt hem op met een accu via het lichtnet. Je bent op deze manier langer zelfredzaam, en ook je partner of de thuiszorg worden erdoor ontlast. Houd er wel rekening mee dat er enige maanden kunnen zitten tussen de aanvraag (en het opmeten van je woning) en de daadwerkelijke plaatsing. Maar hoeveel kost een traplift eigenlijk?
Hoe vraag je een vergoeding aan voor traplift kosten?
Je kunt dus eenvoudig een vergoeding aanvragen. Dit kan via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), Wlz (Wet langdurige zorg) of het pgb (persoonsgebonden budget). Hoeveel kost een traplift? Normaliter kost een (tweedehands) model rond de 2000 euro voor een rechte trap, en voor een trap met kromming vanaf 4000 euro. Normaal gesproken is het zo dat wanneer je subsidie krijgt, je niet zelf het model mag uitkiezen, maar soms wordt een uitzondering gemaakt. Hoe dan ook, zelfs voor mensen met een krappe beurs zijn op deze manier de traplift kosten dus te overzien. Soms wordt het volledige bedrag vergoed. Je dient een indicatie te hebben (huisartsverklaring) dat je er echt recht op hebt en daarmee kun je naar de gemeente om de traplift kosten vergoed te krijgen.
Vaak geen vergoeding bij incidenten
Heb je een been gebroken door een ongelukje? Daarmee kom je niet in aanmerking voor een traplift. In dit geval zul je het veelal zelf moeten betalen. Soms kun je dan wel een beroep doen op stichtingen of de sociale dienst, in het geval van een krap budget. Je zult voor jouzelf of je partner de vele voordelen van de traplift ervaren. Want in geval van ziekte kom je niet meer doodmoe boven, het bespaart je dus veel energie die je dan weer overhoudt voor andere dingen! En je kunt er zelfs boodschappen mee naar boven brengen, of de hond. De bediening is eenvoudig, ook geeft het jou en je naasten een veilig gevoel. Valgevaar is er niet meer bij, en je weet nu hoeveel de kosten van een traplift zijn, en is dus voor bijna iedereen te betalen! Je kunt trouwens ook een traplift huren, vanaf zo'n 70 euro per maand.