Behang of schilderen? Dit zijn de voor- en nadelen

Ben je toe aan een kleine opfrisbeurt voor je woning? De makkelijkste manier is om de muren aan te pakken. Er zijn namelijk heel veel verschillende opties waar je uit zou kunnen kiezen. De meeste mensen twijfelen uiteindelijk tussen het behangen van de muren en schilderen. Om die reden kan je hieronder een aantal voor- en nadelen lezen van beide opties. Wellicht zorgt dit ervoor dat je makkelijker een keuze kan maken als je nog twijfelt.

Voordelen van schilderen

De muren schilderen heeft een aantal fijne voordelen. Eén van de belangrijkste voordelen is dat het goedkoper is dan behang. Het enige dat je in principe nodig hebt is verf en een schilderkwast. Tegenwoordig zijn de materialen voor schilderen ook niet heel duur. Hiermee bespaar je geld. Je zou natuurlijk ook een schilder kunnen inschakelen die je kan helpen. Het voordeel daarvan is dat je het niet meer zelf hoeft te doen. Wat kost een schilder? Dat is onder andere afhankelijk van de grootte van de muren. Verder is schilderen een stuk makkelijker dan behangen. Je hoeft namelijk alleen een muur te schilderen. 

Nadelen van schilderen

Zoals eerder werd aangegeven, worden ook de nadelen van schilderen besproken. Een nadeel van schilderen is dat je het om de zoveel jaar toch echt zou moeten bijwerken. De verf kan na een bepaalde tijd aangetast worden. Dit is een beetje vervelend, want het zou kunnen voorkomen dat je verf niet meer verkrijgbaar is na een aantal jaar. Dan zal je weer een nieuwe kleur moeten uitzoeken en dat is jammer als je heel tevreden bent met de huidige verf. Zorg er wel voor dat de kwaliteit van de verf goed is. Is dit niet het geval? Dan ontstaat de kans dat de muur niet goed gedekt wordt en dat zou natuurlijk jammer zijn. 

Voordelen van behang 

In tegenstelling tot verf hoef je behang niet om de zoveel jaar te vervangen. Behang gaat over het algemeen toch wat langer mee dan verf. Het is dan wel belangrijk dat het behang goed wordt aangebracht. Om er zeker van te zijn dat het behang goed blijft zitten, kan je het beste een professionele behanger inschakelen. Een behanger weet precies hoe hij de muur perfect kan behangen. Je hoeft je daar dan niet meer zorgen om te maken. Het is ook goed om te weten dat behang wat makkelijker is om schoon te maken. Dit is niet het geval bij verf, tenzij je speciale verf kiest. 

Nadelen van behang

Kies je ervoor om zelf de muren te behangen en heb je er niet zoveel ervaring mee? Dan heb je de kans dat het niet goed gedaan wordt en dat het behang gaat loslaten. Dit is vooral het geval als je niet de juiste materialen aanschaft en de klus niet precies uitvoert. Bij een gebrek van goede materialen kom je niet zo ver. Het is om die reden van belang dat je op tijd een goede behanger inschakelt. Dit betekent wel dat behangen uiteindelijk duurder is dan schilderen. Bekijk kosten behanger om te zien hoe de prijs opgebouwd kan zijn.