besparen energiekosten

De één net nauwlettend op de energierekening en voor de ander is de eindafrekening telkens weer een verrassing. Er zijn veel simpele manieren om te besparen op je energiekosten. Met de 5 tips hieronder zie jij hoe je kunt besparen en misschien zelfs de maandelijkse voorschot verlaagt. 

1. Let op sluipverbruik

Met de vele digitale apparaten die we tegenwoordig in huis hebben staan, is de kans groot dat er veel sluipverbruik ontstaat. Een TV of TV-kastje die stand-by staat, je oplader die nog in het stopcontact zit – allemaal bronnen van sluipverbruik. Gebruik daarom bijvoorbeeld een stekkerdoos met schakelaar, zodat je al je apparaten in één keer écht kunt afsluiten. Een makkelijke manier om kosten te besparen. 

2. Gebruik een betrouwbare CV-ketel

Ook een andere CV-ketel kan voor een verlaging in je energiekosten zorgen. Zo heb je de bekende HR-ketels. HR staat voor Hoog Rendement. Doordat deze ketels erg zuinig zijn, verdien je de aanschafkosten zo weer terug. Ga bijvoorbeeld voor de populaire Remeha CV ketel van GreeOn

3. Isoleer je huis goed

Heb je soms het idee dat je de verwarming wel erg hoog moet zeggen om iets van warmte te vernemen? Misschien wordt het tijd om eens te kijken naar de isolatie van je huis. In een goed geïsoleerd huis blijft de warmte vele malen beter hangen dan een huis waar de isolatie te wensen overlaat. Denk bij isolatie aan bijvoorbeeld: dubbele beglazing, opvullen van kieren en gaten en goed isolatiemateriaal tussen de muren.

4. Gebruik LED-verlichting

Vervang de lampen in je huis met LED-verlichting: een veel duurzamere oplossing dan halogeen- of gloeilampen. Het prijskaartje mag dan hoger zijn, je verdient de LED-lampen zo weer terug. Ze zijn namelijk 85% zuiniger dan gloeilampen en 75% zuiniger dan halogeen lampen. 

5. Verbruik minder water

De kraan laten lopen tijdens het tandenpoetsen, een half uur onder de douche staan, een emmer vol sop (terwijl je maar een halve emmer nodig hebt)… Door dit soort dingen te doen, verhoog je onnodig je energiekosten. Maak er een sport van om de kraan zoveel mogelijk dicht te houden en je zult zien dat je aangenaam verrast wordt als je je energierekening krijgt.