Metselen lijkt misschien een vak dat in de 21e eeuw is achtergebleven. Maar metselen is eigenlijk een van de nuttigste bouwvaardigheden die je kunt leren. Met metselwerk kun je alles bouwen, van een schuurtje tot een huis. En het mooie is: het is niet zo moeilijk als je denkt! Deze bouwtips zijn perfect voor iedereen die wil beginnen met metselen of zijn huidige vaardigheden wil verbeteren. Van blokken leggen tot hekken bouwen, we behandelen alles wat je moet weten over metselwerk. Lees snel verder!

Ken je gereedschap 

Als je leert metselen, moet je je gereedschap door en door kennen. Ten eerste moet je weten hoe je de troffel correct vasthoudt. Dit klinkt misschien gek, maar als je weet hoe je het belangrijkste gereedschap voor metselwerk vasthoudt, begint het project op de juiste manier. Daarnaast moet je weten hoe je de andere gereedschappen voor metselwerk moet gebruiken. Dit zijn een metselhamer, een metsellijn en een waterpas. Met deze drie gereedschappen kun je elke muur plaatsen. Voordat je begint met het leggen van stenen, moet je de indeling van stenen op een muur begrijpen. Bereid je dus goed voor als je wilt beginnen aan een klus. 

Markeer en snij de bakstenen correct

Bakstenen hebben een goede en een verkeerde kant. De kant die naar buiten wijst, moet mooi afgewerkt zijn. Maar de kant naar binnen moet er ruw en onafgewerkt uitzien. Zo kan de mortel de bakstenen vasthouden. Als je met nieuwe stenen werkt, zijn de markeringen gemakkelijk te zien. Je moet alleen weten waar je moet kijken. Je vindt deze markeringen aan de kant van de baksteen die naar binnen is gericht. Je kunt een mooie, schone afwerking van de baksteen nemen of het oppervlak bekrassen met een troffel.

Kies de juiste mortel

Mortel is de substantie die de bakstenen aan elkaar lijmt. Voor elke klus gebruik je verschillende soorten mortel. Elk type mortel wordt gebruikt voor een specifieke klus. Egalisatiemortel kopen doe je voor de vloer, cementmortel koop je om mee te metselen. Wanneer je bakstenen legt, wil je een stijve mortel gebruiken. Dit type mortel is gemakkelijk te verwerken, waardoor het de beste optie is. Met een stijve mortel kun je een troffel nemen en de mortel op de baksteen smeren. Vervolgens kun je de baksteen pakken en tegen de volgende baksteen aandrukken. Je wilt dat de mortel zo nat mogelijk is. Anders zullen de bakstenen niet aan elkaar blijven plakken.

Correct metselen

Er zijn een paar basisprincipes voor correct metselen. De eerste is ervoor te zorgen dat de stenen waterpas liggen. Stenen die waterpas liggen, zijn veel gemakkelijker te stapelen dan stenen die niet waterpas liggen. Je kunt een waterpas gebruiken om de eerste steen in elke rij te markeren. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat de stenen loodrecht staan. Loodrechte stenen zijn stenen die recht omhoog en omlaag staan. Om ervoor te zorgen dat de stenen loodrecht staan, gebruik je een waterpas en een schietlood. Ten slotte kun je een troffel gebruiken om de bakstenen te leggen. De troffel moet een rechte rand hebben. Zo kun je de mortel tussen de stenen verdelen. Ook leg je de stenen van beneden naar boven.