Je wilt graag je dak isoleren. In een woning met een schuin dak dat niet geïsoleerd is, gaat onnodig veel warmte verloren. Dit is natuurlijk zonde. Hoe pak je deze klus aan? Hier een uitleg hoe je stap voor stap een schuin dak isoleert.

Een hellend dak isoleren

De allereerste stap is het plaatsen van horizontale balken. Een onder en bovenliggende balk. De balken moeten haaks afgezaagd worden. Het is belangrijk dat de voorkant van de balken gelijk zijn aan het te plaatsen isolatiemateriaal. Hierna kunnen de staanders geplaatst worden. Je meet dezelfde afstand uit tussen de staanders als de breedte van de gipsplaat. De balken moeten schuin afgezaagd worden, omdat je met een schuin dak werkt. Vervolgens zet je de balken onderin vast. Als je zeker weet dat ze waterpas staan, kan je ze ook bovenin vastzetten. En dan plaats je aan het einde van de liggende balk de laatste staander.

Kitten van je dak

De volgende stap is het kitten van de spleten tussen het houten frame en de wand. Hout blijft steeds krimpen en weer uitzetten. Het is daarom goed om flexibele kit te gebruiken voor het afdichten. Zo wordt uiteindelijk de meeste warmte binnen gehouden.

Het plaatsen van de isolatie

Als het niet op het isolatiemateriaal zit, moet er eerst een dampremmende laag aangebracht worden. Hiervoor moet je achter het framewerk alles goed opmeten. Zo kan de ruimte goed en volledig gevuld worden met isolatie. De isolatie moet eerst op maat gesneden worden. Bescherm jezelf goed bij het snijden, want het materiaal kan zorgen voor huidirritaties. Denk aan lange mouwen en een veiligheidsbril. En ook handschoenen en een stofmasker.

Het resterende isolatiemateriaal kan met de dampwerende folie naar je toe tussen het framewerk en de isolatieplaten geplaatst worden. Vervolgens niet je met een nietpistool de spijkerflenzen vast op het framewerk. Als laatste plak je de naden dicht met aluminiumtape. Als er beschadigingen zijn, kun je deze ook dichttapen.

Het plaatsen van de gipsplaten

Meet eerst af hoe lang de gipsplaten moeten zijn. Daarna snijd je de platen 2 keer in. Nu kun je de gipsplaat doorknikken en aan de achterkant insnijden voor het losmaken van de plaat. Bij het bevestigen van de gipsplaten kun je een gipsplaat bitje gebruiken. Dan loop je niet het risico dat je te diep schroeft en blijft de plaat heel.

Isolatiematerialen

Als je isolatiemateriaal langs binnen nodig hebt is het wat prijs betreft gezien erg aantrekkelijk om voor isolatiedekens van minerale wol te kiezen. De kosten per vierkante meter zijn erg laag en het materiaal isoleert goed. Ook ecologisch bekeken is glaswol een goede keuze. Het materiaal bestaat uit hergebruikt glas en er wordt relatief weinig energie verbruikt voor de productie. Naast de minerale wol kan er gekozen worden voor harde isolatieplaten of gespoten Purschuim.

Bij het isoleren van een schuin dak langs de buitenkant worden er harde isolatieplaten gebruikt. Deze hebben een tand- en groefsysteem van kunststof.

Wil je een hellend dak isoleren dan vind je de geschikte materialen in het uitgebreide assortiment van bouwkampioen.be.