De prijzen per type airco op een rij gezet

Om de temperatuur in je woning te reguleren, heb je vaak alleen maar de mogelijkheid om je verwarming aan of uit te zetten. Een verwarming zorgt er alleen voor dat je woning warmer kan worden. Je woning laten afkoelen met een verwarming gaat natuurlijk niet. Een airconditioner kan beiden: verwarmen en afkoelen. Een airco kan namelijk warme en koude lucht door je woning laten circuleren. Toch wordt hier niet vaak aan gedacht en komt het laten plaatsen een airco pas bij mensen in het hoofd wanneer het warmer wordt buiten. Op dat moment zijn de mobiele airco’s al niet meer aan te slepen. Een langdurige optie is om een airco vast in huis te laten installeren. Aan alle opties zitten voor- en nadelen, en zitten ook kosten verbonden. In dit artikel leggen we de kosten per type airco uit. 

Airco zonder buitenunit 

De airco zonder buitenunit heet ook wel een monoblock. De naam zegt het zelf al: dit is een airco die alleen in de binnenkant van je woning geplaatst wordt, zonder dat er nog een blok aan de buitenkant van je woning komt te hangen. De monoblock wordt rechtstreeks op je muur geplaatst en heeft twee roosters nodig voor de aan- en afvoer van lucht. Omdat de monoblock via het ene rooster warme lucht opneemt en via het andere rooster koude lucht afvoert, zit de compressor die de lucht verkoelt in de airco zelf. Het verkoelen van de lucht door de compressor maakt geluid. Omdat de monoblock binnen geïnstalleerd wordt, blijft dit geluid ook binnen hangen. Hierdoor is de monoblock minder geschikt voor de slaapkamer. De kosten van deze airco liggen gemiddeld tussen de €1.200,- en €3.000,- inclusief plaatsing. 

Airco met buitenunit 

De airco met buitenunit wordt ook wel de split airco genoemd. Deze airco heeft een blok wat buiten geïnstalleerd wordt en een gedeelte wat binnen geïnstalleerd wordt. Het gedeelte wat buiten hangt koelt de lucht, waardoor het geluid ook grotendeels buiten blijft. Het gedeelte wat binnen hangt blaast de koude lucht naar binnen. Aan de buitenunit kunnen meerdere binnenunits gekoppeld worden. Op die manier kan de koude lucht naar meerdere kamers verspreid worden op een goedkopere manier. Gemiddeld gezien liggen de kosten voor deze airco tussen de €1.500,- en €3.000,- voor de plaatsing één binnenunit en één buitenunit. Iedere extra binnenunit kost gemiddeld tussen de €800,- en €1.000,-. 

Mobiele airco 

Tot slot kun je ook kiezen voor een mobiele airco. Dit is een verrijdbare airco op wieltjes die een stuk goedkoper is. Dit komt omdat deze airco niet geïnstalleerd hoeft te worden door een monteur. Omdat de mobiele airco een stuk kleiner is en een stuk minder vermogen heeft, is deze voornamelijk geschikt voor kleine ruimtes. Houdt er wel rekening mee dat deze meer geluid maakt dan een monoblock en meer energie nodig heeft. De mobiele airco is goedkoper in de aanschaf (vanaf €200,-), maar is duurder qua energieverbruik. 

Welke airco past bij mij?

Welke airco je nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren. Een installateur heeft het beste zicht op deze factoren en kan goed advies geven over de aanschaf van een type airco. Via airconditioning-expert.nl kun je vrijblijvend een offerte aanvragen. De installateur komt dan bij jou in huis kijken wat je situatie is en welke wensen je hebt. Hierna stelt hij/zij verschillende offertes op waaruit je een keuze kunt maken.