Hoe kan je een marmeren keuken schoonmaken en onderhouden?

Marmer in keukens is tijdloos en elegant, maar ze vereisen speciale zorg om ze op hun best te houden. Of het nu gaat om vlekken, watervlekken of algemene slijtage, hier volgen enkele tips voor het schoonmaken en onderhouden van uw marmeren keuken.

Regelmatig schoonmaken

De eerste stap om je marmeren keuken op zijn best te houden is regelmatig schoonmaken. Gebruik hiervoor een zachte doek of spons om de oppervlakken af te vegen met een mild schoonmaakmiddel of zeepsopje. Gebruik geen agressieve chemicaliën of schuurmiddelen, want die kunnen het marmeren oppervlak beschadigen. Nadat je het oppervlak hebt schoongeveegd, moet je het grondig drogen met een zachte doek. Het is ook belangrijk op te merken dat je nooit vloeistof op uw marmeren aanrecht moet laten staan, omdat dit kan leiden tot verkleuring of vlekken.

Vlekken verwijderen

Als er hardnekkige vlekken op uw marmeren aanrecht zitten, kan je een in de winkel gekochte marmeren reiniger gebruiken die speciaal bedoeld is om hardnekkige vlekken en resten te verwijderen. Je kunt ook een effectieve zelfgemaakte reiniger maken door een deel waterstofperoxide en twee delen zuiveringszout te mengen tot een pasta. Breng de pasta aan op de aangetaste plekken en laat het minstens 15 minuten zitten voordat je het afveegt met een vochtige doek. Zorg ervoor dat je niet te hard schrobt, want dat kan krassen veroorzaken op het oppervlak van je marmeren aanrecht.

Beschermen tegen waterschade

Marmer is van nature poreus, wat betekent dat het gevoelig is voor vlekken als het te lang aan water wordt blootgesteld. Om waterschade te voorkomen, moet je gemorste vloeistoffen onmiddellijk met een zachte doek of spons opdrogen. Als je de afwas in uw gootsteen doet, zorg er dan voor dat je deze niet te lang in de gootsteen laat staan, omdat dit vlekken op de bodem van uw gootsteen kan veroorzaken als je dit lange tijd niet doet. Vermijd ten slotte het gebruik van agressieve chemicaliën zoals bleekmiddel, omdat deze na verloop van tijd onherstelbare schade kunnen aanrichten door hun bijtende aard.

Marmeren keukens bieden tijdloze elegantie, maar vereisen speciale zorg om ze op hun best te houden. Met wat regelmatig onderhoud, zoals het afvegen van oppervlakken en het snel verwijderen van vlekken, samen met bescherming tegen waterschade, kan je ervoor zorgen dat je marmeren keuken er jarenlang mooi uit blijft zien! Met slechts een paar eenvoudige stappen elke week, ben je in staat om te handhaven en de schoonheid van je marmeren keuken te behouden voor jaren van plezier!

Bron: purenaturalstone.com/