Hout is al eeuwenlang een geliefd materiaal bij mensen. Er wordt van alles van gemaakt, van kleine gebruiksvoorwerpen tot (delen van) constructies van gebouwen. Hout is relatief gunstig geprijsd, vrij makkelijk te verwerken en zonder meer vriendelijk qua stijl. Het onderhoud en de slijtvastheid van hout zijn er echter nadelen van. Hout is daarnaast vatbaar voor ongedierte, waarvan houtworm het bekendste gevaar vormt. In wezen gaat het bij houtworm om de larven van meerdere houtworm keversoorten. Houtworm voorkomen is iets dat je kunt aanmoedigen, maar heeft houtworm zich eenmaal in je houten voorwerp gevestigd, dan is het aan te raden een professional in te schakelen om de houtworm te bestrijden. Deze bestrijding is door particulieren namelijk bijna onmogelijk tot een goed einde te brengen. Hieronder lees je meer informatie over houtworm en hoe de aanwezigheid ervan in een houten voorwerp te herkennen. Vervolgens gaan we dieper in op de gevaren, de bestrijding en het voorkomen van houtworm.
Wat is houtworm eigenlijk?
Er zijn verschillende soorten houtwormkevers. De grote en middelgrote houtwormkevers vormen samen met de boktorren de meest bekende soorten. De larven van deze kevers vallen in feite onder de verzamelnaam houtworm en dus ook onder hetgeen we als ongedierte kunnen zien. Houtworm knagen en vreten in het hout en vormen daarmee piepkleine gangetjes. Dit doen ze omdat ze zich voeden met cellulose dat in het hout zit.
Zo herken je aanwezigheid van houtworm
Een van de lastige en zelfs gevaarlijke aspecten aan houtworm is dat de aanwezigheid ervan vrij lastig te herkennen is, zeker aan het begin. En tegen de tijd dat je wél kunt vermoeden dat er sprake is van houtworm, dan zit het er waarschijnlijk al een flinke tijd. Hoe dan ook, als onder, naast of bij een houten voorwerp langzaam maar zeker kleine hoopjes met verpulverd hout (te vergelijken met zaagsel) ontstaan, dan is dat mogelijk een signaal. Dit zaagsel valt normaal gesproken aan de zijkanten van het voorwerp – dus aan het eind van de gegraven gang – naar beneden. Deze ganguiteinden kun je na verloop van tijd steeds makkelijker herkennen; het worden er ook telkens meer. In principe zien deze gangen er simpelweg uit als gaatjes in het hout. Tenslotte ontstaat het vermoeden van de aanwezigheid van houtworm wanneer je merkt dat het hout zacht of zelfs een tikkeltje buigzaam wordt. In dat geval is houtworm al sinds lange tijd in het hout aanwezig.
Is de houtworm actief of niet?
Wanneer je een of meerdere van de hierboven beschreven symptomen merkt bij een van je houten voorwerpen, dan is dat nog geen garantie dat het houtworm nu nog steeds actief is. Welnu, om daar achter te komen zijn er een paar trucs. De meest logische manier om dit te herkennen is via nieuw zaagsel dat ontstaat. Veeg het oude zaagsel weg en leg bijvoorbeeld een wit vel op dezelfde plek neer. Ontstaat er nieuw zaagsel, dan is dat zo makkelijk te op te merken. Verder zou je nieuwe gaatjes in het hout kunnen ontdekken, ook aan het feit dat deze schoner en lichter gekleurd zijn dan oudere gaatjes.
Houtworm kan deze schade aanrichten
Een professionele ongediertebestrijder inroepen wanneer je houtworm in huis hebt, dat doe je zeker is niet voor niets. Als je houtworm immers te lang op z’n beloop gaat, dan zal deze steeds meer schade aanrichten aan je houten voorwerp. Dit omdat houtworm zich constant een weg door het hout blijft vreten. Het kan prima op louter hout overleven, dus er is voor de houtworm geen enkele noodzaak het hout te verlaten. Als onderweg nog vermenigvuldiging optreedt, dan gaat dit proces zelfs nog sneller. Uiteindelijk kan je voorwerp hier volledig door vernietigd worden. Bij gebruiksvoorwerpen en meubels is dat al vervelend, maar wanneer het gaat om een cruciale constructie in een gebouw zoals een trap of een verdiepingsvloer of vliering, dan zijn de gevolgen werkelijk niet te overzien.
Hoe wordt houtworm bestreden door een ongediertebestrijder?
Wanneer je een professionele bestrijder van ongedierte inschakelt en uitnodigt, dan zal deze waarschijnlijk meerdere technieken voorstellen om de houtworm in je houten product te bestrijden. De volgende technieken zouden hierbij tot de mogelijkheden kunnen behoren:
• Hittebehandeling: dit is een behandelingsmethode die gebaseerd is op duurzame en ecologische gedachten. In de praktijk wordt dit vaak toegepast wanneer kostbare en essentiële goederen zoals meubels of monumenten, maar ook zelfs woningen, schepen, of molens van houtworm te ontdoen.
• Een andere ecologisch verantwoorde werkwijze is houtworm bestrijden door middel van gassing. Deze methode wordt ook eerder toegepast bij grote objecten, zoals woningen, boerderijen, molens en monumenten. Gassing werkt sneller en mogelijk ook doeltreffender dan een hittebehandeling, maar het is ook kostbaarder.
• Impregneren is ook een veel gekozen en doeltreffende manier om houtworm te bestrijden (lees: uit te schakelen). Wanneer impregnatie van je hout plaatsvindt, dan komt hierbij een chemisch stofje vrij in het hout. Dit stofje blijft zeer lang in het hout zitten en is dodelijk voor houtworm.
Help houtworm te voorkomen
Inmiddels weet je dus waarom het nodig is houtworm te bestrijden wanneer daarvan in jouw woning of bedrijfspand sprake is. Nog beter is uiteraard om het helemaal niet zo ver te laten komen. In de eerste plaats is dan aan te raden om je houten producten, vooral de belangrijkste en meest waardevolle, uitstekend beschermd te houden door deze regelmatig te lakken en te beitsen. Houtworm kan zich hier namelijk niet doorheen eten. Daarnaast houdt houtworm van warme, vochtige ruimtes. Als je je huis dus minstens af en toe verwarmt via de centrale verwarming (om de luchtvochtigheid terug te dringen) en daarnaast goed ventileert, maak je de kans op houtworm en veel andere soorten ongedierte veel kleiner. Wees je er tenslotte van bewust dat houtworm ook met hout kan meereizen. Vooral hout voor de openhaard vormt nogal eens de manier waarop houtworm in een woning terechtkomt, maar ook met tweedehands meubels kan dat het geval zijn.