Het is mij de afgelopen tijd opgevallen dat veel woningen voorzien zijn van zonnepanelen. Daarbij worden ook momenteel nog veel zonnepanelen gekocht. Zonnepanelen kopen is inmiddels een heuse trend geworden. Zo neemt het aantal woningen met zonnepanelen langzamerhand toe. Eén ding viel mij direct op: er is een kleurverschil tussen de zonnepanelen van verschillende woningen.

Wellicht is dit jou ook weleens opgevallen. Naja, de kans is groot. Anders zou jij geen informatie over dit onderwerp hebben opgezocht. Daarbij vraag jij jou hoogstwaarschijnlijk af, net zoals ik mij een tijd geleden afvroeg, of dit kleurverschil kwaad kan. Op deze pagina ga ik in op dit kleurverschil en de oorzaken en gevolgen ervan. Benieuwd? Lees snel verder.

Kleurverschil per soort

De kleur van een zonnepaneel is afhankelijk van verschillende factoren, waarvan het type paneel veruit de belangrijkste factor is. Zo hebben monokristallijn zonnepanelen volledig zwarte zonnecellen, waardoor de panelen ook een zwarte kleur zullen verkrijgen. Polykristallijn zonnepanelen zijn daarentegen blauw. Het verschil tussen deze zonnepanelen is hierdoor duidelijk zichtbaar. 

Hoe ontstaat dit kleurverschil?

Dit kleurverschil ontstaat door de wijze waarop het silicium kristallen gekoeld werden tijdens het productieproces. Bij monokristallijn zullen de kristallen gecontroleerd gekoeld worden, waardoor alle kristallen dezelfde richting op liggen. Bij polykristallijn zal dit proces ongecontroleerd plaatsvinden, waardoor de kristallen verschillende kanten op kunnen wijzen. 

Prijs beïnvloedt het kleurverschil

Het kleurverschil van zonnepanelen kan geen kwaad, maar kan wel als storend worden ervaren. Het is immers mogelijk dat de panelen van hetzelfde type onderling een kleurverschil hebben. Dit zal bij de samenkomst van de panelen direct opvallen. Helaas is dit kleurverschil van dichtbij niet te zien, waardoor een installateur dit vooraf niet kan vaststellen. In de meeste gevallen vindt het kleurverschil bij goedkopere panelen plaats, doordat het productieproces bij deze panelen minder zorgvuldig is. 

Invloed van buiten

Na het plaatsen van de montage zonnepanelen is het mogelijk dat jij kleurverschil zal opmerken. Het kleurverschil kan echter ook ontstaan door invloeden van buitenaf. Zon, regen en stof hebben immers redelijke invloed op het zonnestroomsysteem. In sommige gevallen kan de verkleuring van invloeden van buitenaf ook positief zijn. Dit zou eventueel kleine kleurverschillen van het productieproces neutraliseren.