Met dit hout maak je de mooiste meubels gewoon zelf

Ben je een absolute klusser en vind je het leuk om je eigen meubels in elkaar te zetten, dan heb je keuze uit verschillende materialen. De meest voor de hand liggende is natuurlijk om je nieuwe meubelstuk gewoon van hout te maken. Hout is eenvoudig te bewerken, kan gemakkelijk elk soort kleur worden gegeven en is ook niet al te duur. Bij de aanschaf van hout om nieuwe meubels mee te maken,  kun je kiezen uit veel soorten hout, maar is er eigenlijk maar een houtsoort dat wel heel makkelijk in het gebruik is.

Je nieuwe meubels van vurenhout

Vurenhout is in de volksmond beter bekend onder de naam steigerhout. Dit komt, doordat men vroeger, zoals de naam al aangeeft, heel snel en makkelijk een stevige steiger kon bouwen met dit materiaal. Tegenwoordig wordt het materiaal vooral gebruikt om meubels mee te maken. Steigerhout heeft een aantal zeer kenmerkende voordelen die het zo’n populaire houtsoort maakt. Zo is het hout zeer flexibel en gemakkelijk te bewerken. Dit doet echter niets af aan de sterkte van het materiaal, want steigerhout is tevens een van de sterkste houtsoorten waar meubels mee gemaakt kunnen worden. Afgezien van het feit dat je er vrijwel elk soort meubel van kan maken, dus van een kast tot een relaxstoel, is het materiaal zowel binnen als buiten te gebruiken. Wel is het handig om het steigerhout bij gebruik van meubelstukken voor buiten, extra te bewerken. Je kunt het onbehandeld buiten laten staan, maar na verloop van tijd zal dit de kwaliteit van het hout niet ten goede komen.

Waarop letten bij het kopen van steigerhout

Steigerhout is te koop in verschillende variaties. Zo kun je bijvoorbeeld hout kopen dat daadwerkelijk gebruikt is om steigers mee te bouwen. Opmerkelijk genoeg is dit ook gelijk de duurste variant, mede doordat het hout een zeer robuuste (en geliefde) uitstraling heeft. Deze planken zijn echter  niet of minder geschikt om meubels van te maken, maar kunnen schitterend dienen om het terras van een nieuwe robuuste vloer te voorzien. De planken zijn te koop in verschillende afmetingen, variërend van 2,5 meter tot 5 meter. De dikte van een plank steigerhout is altijd gelijk. De breedte van een plank is standaard 25 centimeter.

Steigerhout is tijdloos materiaal dat zich makkelijk laat bewerken. Je kunt het binnen- en buitenshuis gebruiken voor meubels of terrassen en ondanks dat het aan te bevelen is het hout bij buitengebruik te impregneren, is dat niet echt noodzakelijk.