Tot een aantal jaar geleden was het nog mogelijk om een spaarhypotheek af te sluiten, dit werkt anders dan andere hypotheekvormen. Met een spaarhypotheek betaal je namelijk maandelijks een bedrag aan rente over de totale hypotheeksom. Daarnaast leg je ook een bedrag in een kapitaalverzekering in, waar ook een overlijdensrisicoverzekering bij inbegrepen zit. Aan het einde van de looptijd betaal je de hypotheek in één keer af, met alle ingelegde bedragen samen. Je hebt dus niet te maken met een maandelijkse oplossing. Wil je een spaarhypotheek afkopen?

Spaarhypotheek afkopen

Als je de spaarhypotheek wil afkopen, gebruik je opgebouwde spaarwaarde om tussendoor een deel van je hypotheek af te lossen. Het deel wat nog overblijft moet je dan omzetten in een annuïteiten-, lineaire- of aflossingsvrije hypotheek. Het kan ook zijn dat je dan in aanmerking komt voor rentekorting over de resterende hypotheek. Mocht je echt interesse hebben in je spaarhypotheek afkopen, wordt het wel aangeraden om er een hypotheekadviseur bij te betrekken voordat je dit gaat doen. De hypotheekadviseur kan dan namelijk alle voor- en nadelen op een rijtje zetten. Een hypotheekadviseur kan je ook helpen met het uitbetalen van de overwaarde van je huis. Hoe gaat dit in zijn werk?

Overwaarde huis uitbetalen

Als je woning meer waard is dan wat je hebt openstaan aan hypotheek, dan betekent het dat je overwaarde hebt. Het is niet mogelijk om je overwaarde huis uit te betalen in bijvoorbeeld contanten, maar het is wel mogelijk om die overwaarde op andere manieren te verzilveren. Hierdoor kun je over (een deel) van je overwaarde beschikken. Als je hier interesse in hebt, kan een hypotheekadviseur je helpen om de overwaarde van je huis uit te betalen. Er zijn namelijk een aantal opties om je overwaarde te verzilveren. Welke opties zijn er allemaal?

Overwaarde verzilveren

Als je interesse hebt om de overwaarde van je huis uit te betalen, dan zijn er een aantal opties mogelijk om dit te kunnen realiseren. Zo kun je bijvoorbeeld je hypotheek verhogen, je kunt een lening afsluiten, je kunt je woning verkopen maar er wel zelf blijven wonen, of je kunt je hypotheek oversluiten. Het verschilt per situatie welke optie het beste is voor jou. Daarom is het belangrijk om er een hypotheekadviseur bij te betrekken. Denk je dat je overwaarde hebt? Neem dan nu contact op met een hypotheekadviseur en bekijk of je de overwaarde van je huis uit kan betalen via één van bovenstaande manieren.