Wil je als ZZP’er een hypotheek aanvragen? Dan kom je er al snel achter dat dit lastiger is dan wanneer je in loondienst bent. Ook zijn er een groot aantal verschillende varianten aan te vragen, zodat je de hypothecaire lening aan kunt passen aan de situatie. Voor verschillende panden zijn er immers ook andere hypotheken aan te vragen. Een ZZP hypotheek zal daarom op een bepaalde manier aangevraagd moeten worden. Maar hoe zorg je er dan voor dat je de aanvraag op de juiste manier doet? Onderstaande informatie laat jou zien wat ervoor nodig is.

Een ZZP hypotheek met zekerheden

Een ZZP hypotheek is een hypothecaire lening welke ervoor kan zorgen dat jij een geschikte hypotheek hebt voor het financieren van een woning of beleggingspand. Als ZZP’er heb je immers geen loonstroken van een baas, maar moet je aan de hand van de jaarcijfers aantonen dat je voldoende geld hebt om aan de betaalverplichting te voldoen. De hypotheekverstrekkers willen namelijk wel zekerheid hebben als het om de aflossing gaat. Het is daarom van belang dat je weet welke documenten er nodig zijn voor de aanvraag, voordat je met de daadwerkelijke aanvraag begint.

De gegevens en de bijbehorende documenten

Voor de aanvraag dien je als eerste verschillende gegevens in te vullen. Met deze gegevens weet de hypotheekverstrekker wie de aanvraag indient. Daarna zie je welke documenten je aan moet leveren. Bij een ZZP hypotheek is het vooral belangrijk dat je de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar verzamelt. In sommige gevallen moet je extra jaarcijfers aanleveren. Dit hoor je te allen tijde van de hypotheekverstrekker. Daarnaast moet de marktwaarde van het pand duidelijk zijn. Hiervoor komt een taxateur langs. Deze zal een rapport opstellen en op basis hiervan en de aangevraagde documenten krijg je een voorstel voor jouw hypotheek. 

Het voorstel ondertekenen voor de overeenkomst

Voordat je de ZZP hypotheek in handen krijgt, krijg je een hypotheekvoorstel. In dit voorstel zie je wat de hoogte van de hypotheek is en welk rentepercentage gehanteerd wordt. De maandelijkse aflossing is hierdoor direct duidelijk. Je kunt alle voorwaarden van de hypotheek ook doornemen, zodat je weet welke rechten en plichten je hebt. Ga je akkoord? Dan kun je de offerte ondertekenen en is de financiering voor jouw pand rond. Jij kunt dan direct genieten van de verhuizing of het beleggingspand dat je gaat verhuren. Dankzij de hypotheek zal een nieuwe woning niet meer veel eigen geld kosten.

Tip: FinaForte