Het is meestal niet verplicht om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren als je een woning gaat kopen of verkopen. Dit is een verschil met een keuring om het energielabel van een woning te laten bepalen, want dat moet een woningbezitter kunnen tonen als hij de woning gaat verkopen. Een overeenkomst tussen een keuring voor een energielabel en een bouwtechnische keuring is, dat de inspecteur verwachtingen uitspreekt ten aanzien van de kosten in de toekomst. Bij een keuring voor een energielabel worden de verwachte energiekosten ingeschat. Bij een keuring naar de bouwkundige staat van een woning wordt de hoogte van eventuele herstelkosten vermeld.

Kosten

Een bouwkundige keuring laten uitvoeren kost minimaal € 350. Dit geldt voor woningen met een inhoud tot 400 kubieke meter. Voor elke 100 kubieke meter extra wordt € 20 extra in rekening gebracht. De kosten van de keuring zijn dus vrij aanzienlijk, maar het wordt ten zeerste aangeraden om zo’n keuring te laten uitvoeren. Wie een woning koopt met de Nationale Hypotheek Garantie is zelfs verplicht om de keuring te laten uitvoeren. Het prettige van een bouwkundige keuring is, dat er geen verborgen gebreken aan de woning zijn. Als er wel gebreken worden ontdekt weet de koper welke kosten met het herstel gemoeid zijn.

Wat wordt er geïnspecteerd?

De inspectie is bij deze keuring bijzonder uitgebreid. De inspecteur bekijkt de woning van binnen en van buiten uitgebreid. Hij kijkt ook onder de vloer en op de zolder. Van alle onderdelen van de constructie wordt geïnspecteerd in welke conditie ze zijn. Ook installatietechnisch wordt er bij deze keuring een beoordeling gemaakt. Dat betekent dat de elektrische leidingen, de centrale verwarming, ventilatiesystemen en leidingen voor gas en de afvoer voor water worden geïnspecteerd. Apparaten die los staan, zoals een koelkast, worden niet geïnspecteerd.

Keuringsrapport

Enkele dagen na afloop van de bouwkundige keuring stuurt de inspecteur een keuringsrapport naar degene die de keuring heeft aangevraagd. Dat rapport is zeer gedetailleerd en beschrijft wat de conditie is van alle geïnspecteerd elementen. Als er gebreken zijn geconstateerd wordt door de inspecteur ten eerste gemeld of het een acuut probleem is of een probleem dat op termijn moet worden verholpen. Hij zet er ook bij wat de geschatte herstelkosten zijn. Met het keuringsrapport kan een koper opnieuw in onderhandeling gaan over de prijs van de woning. Hij kan ook met de verkoper in gesprek gaan over verrekening van de herstelkosten met de aankoopprijs.

Tip: Keuringshuis