Houtsnippers en boomschors hebben in de tuin verschillende toepassingen. Het zijn uiteraard populaire bodembedekkers, maar daarnaast zijn er nog vele andere mogelijkheden. Denk maar aan mooie paden in de tuin en decoratieve opvulling van plantenbakken.

Houtsnippers

Voor de productie van houtsnippers wordt steeds een gehele boom versnipperd, al dan niet met bladeren inbegrepen. Er bestaan heel wat verschillende soorten. Zo hebben de snippers een andere kleur en textuur al naargelang van welke soort boom ze afkomstig zijn.

Boomschors

Boomschors wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van de schors van de boom. Ook hierin bestaan verschillende soorten. De boom die wordt gebruikt voor de productie heeft een grote invloed op kwaliteit en de levensduur van de schors.

Praktisch in gebruik

Beide bodembedekkers zijn makkelijk aan te brengen. Algemeen geldt dat hoe dikker de laag, hoe meer vocht kan worden vastgehouden, en hoe moeilijker het wordt voor onkruid.

Let wel op, een te dikke laag kan zorgen voor problemen met schimmel.

Voordelen

Beide opties worden gebruikt voor dezelfde doeleinden. Als bodembedekker helpen ze om de grond vochtig te houden en onkruid geen kans te geven. Ze ogen ook esthetisch mooi in de tuin.

Een ander deel van de boom

Het grootste verschil zit dus in het deel van de boom dat wordt gebruikt voor de productie.

Houtsnippers zijn goedkoper

Bij het kiezen tussen beide opties, is de prijs vaak een grote factor. Snippers zijn goedkoper, al zit er tussen de verschillende soorten wel nog een groot verschil.

Maar boomschors gaat langer mee

Boomschors van de hoogste kwaliteit gaat tot wel 6 jaar mee. Houtsnippers zijn soms al na een jaar al verteerd.

Conclusie

Hoewel houtsnippers dus in eerste instantie goedkoper zijn, blijft boomschors veel langer goed, en kan het op termijn dus financieel een interessantere keuze zijn.