Wat doet een cv-ketel?

Cv-ketel, beter bekend als centrale verwarmingsketel, zorgt voor warm water waarmee de centrale verwarming wordt opgewarmd. Het water wordt verwarmd door een brander die op gas werkt.  Dit houdt onder andere in wanneer je de thermometer harder of zachter zet, de cv-ketel zich daar automatisch aan aanpast. Op het moment dat het water verwarmd is, komt er stoom vrij dat regelrecht naar de radiator gaat. Hierdoor wordt de ruimte verwarmd.

Wanneer heb je een cv monteur nodig?

Tijdens de onderhoudsbeurt van de cv-ketel zorgt de monteur ervoor dat de ontsteking optimaal werkt en dat de brander schoon is. Veel slijtage is met het blote oog namelijk niet te zien. De kans op brand of koolmonoxidevergiftiging neemt door slecht onderhoud steeds meer toe. Tijdens de onderhoudsbeurt worden deze plekken goed gecontroleerd, waardoor de kans op gevaarlijke situaties serieus afneemt. Een cv monteur inhuren is een must voor onderhoud aan de cv-ketel.

Hoe spoor je een cv-ketel lekkage op?

Het langzaam wegdruppelen van vloeistof in een systematisch systeem wordt gezien als lekkage, maar hoe spoor of los je dit op? Bij lekkage opsporen maakt men vaak gebruik geluidsgolven om vast te stellen waar het probleem zich bevindt. Dit doen men via vochtmeting en hygrometrie. Door de vochtigheid in materialen te meten en op zoek te gaan naar de plaatsen waar lekkage zich bevindt, spoort men de lekkage op.

Kan je een cv-ketel zelf repareren?

Ja, je kan je cv-ketel zelf repareren als je handig bent. Het is een simpele techniek en op diverse websites op internet staan tot in de details uitgelegd hoe je dit het beste kan doen. De vraag is alleen of de verzekering bij brand of andere problemen, het accepteert dat jezelf met de reparatie aan de slag bent gegaan. 

Veel verzekeringsbedrijven hanteren in hun voorwaarden dat bij gebreken je ten alle tijden een gespecialiseerde vakman moet inschakelen. Per 2020 zal het verboden worden om je eigen ketel te repareren.

Wat is de beste cv-ketel 2020

Uit de test van CVtotaal blijkt dat de cv-ketel Intergas Xtreme 36 CW5 het beste uit de test komt.  In deze test zijn gelet op de volgende zaken:

  • Rendement
  • Betrouwbaarheid
  • Energiezuinigheid 
  • Comfort

Buiten de Xtreme 36 CW5 zijn er een tal van andere cv-ketels getest. Denk hierbij aan de Intergas Xtreme 30 CW4. Deze cv-ketel is goed geschikt voor middelgrote woningen en werkt kostenbesparend door de eco-stand.