Wat is PIR isolatie?

We trappen een open deur in wanneer we stellen dat er tegenwoordig op de markt tal van verschillende soorten isolatie zijn terug te vinden. Eén van de mogelijkheden op vlak van isolatie waar je gebruik van kan maken is zogenaamde PIR isolatie. Het gaat hierbij doorgaans om isolatieplaten die niet alleen breed toepasbaar zijn, maar bovendien ook uitstekend geschikt zijn om te gebruiken bij het isoleren van bijvoorbeeld een plat dak of een spouwmuur. PIR beschikt over uitstekende, thermische eigenschappen. Deze eigenschappen blijken in het bijzonder uit het feit dat het materiaal ook bij een geringe dikte beter isoleert dan eender welk ander isolatieproduct dat op de markt is terug te vinden. Wil jij ook graag meer te weten komen over wat PIR isolatie nu precies is en over welke eigenschappen ze beschikt? Dan zal de informatie op deze pagina je daar beslist bij kunnen helpen. 

Wat is PIR precies? 

Wanneer we het hebben over PIR isolatie spreken we eigenlijk over PIR isolatieplaten. Het betreft hier harde schuimstof platen die op vlak van structuur veel weg lijken te hebben van PUR. Brandtechnisch gezien kan er evenwel worden gesteld dat PIR een aanzienlijk stuk veiliger is. Dit heeft alles te maken met het feit dat er bij verbranding veel minder schadelijke rookgassen vrijkomen. PIR platen worden in de praktijk onder meer gebruikt voor het isoleren van de volgende onderdelen van een woning: 

  • Platte en hellende daken; 
  • Spouwmuren; 
  • Vloeren; 

De goede thermische eigenschappen waar PIR over beschikt zorgen ervoor dat het materiaal ook zonder probleem in geringe diktes kan worden toegepast. De isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk kunnen we eigenlijk als uitstekende bestempelen. 

Verschillende soorten PIR isolatie 

Indien ook jij van plan bent om verschillende onderdelen in je woning te isoleren met behulp van PIR zal je kunnen vaststellen dat PIR isolatie verkrijgbaar is in tal van verschillende uitvoeringen. Het merendeel van de PIR isolatieplaten zijn in principe aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag. Dit zorgt ervoor dat de platen snel verwerkt kunnen worden. Een apart dampscherm gebruiken is in dit geval dan ook in principe niet nodig. Wel is het van belang om er bij stil te blijven staan dat de naden tussen de platen goed afgedicht dienen te worden met tape. Voor PIR platen geldt dat ze eventueel ook voorzien kunnen worden van een ander soort isolatiemateriaal, bijvoorbeeld glaswol. Toch gaat de voorkeur in de praktijk logischerwijs vooral uit naar het gebruik van echte PIR isolatiemateriaal. 

Isolatienoord – Het adres voor betaalbaar isoleren.

Alle voor- en nadelen van PIR isolatie op een rijtje 

Er zijn aan het gebruik van PIR isolatie in je woning zeker en vast een aantal interessante voordelen verbonden. In eerste instantie staat PIR er om bekend geen vocht op te nemen. Dit zorgt ervoor dat ze zonder probleem kan worden ingezet voor het isoleren bij vochtige condities. Denk hierbij niet alleen aan platte daken, maar ook aan spouwmuren, etc. In het merendeel van de gevallen is er ook geen extra dampscherm meer vereist. Het is verder een licht materiaal welke eenvoudig kan worden verwerkt. De hoge isolatiewaarde, zelfs bij geringe dikte zorgt er tot slot voor dat ze menig aantal andere isolatiematerialen zonder probleem achter zich weet te laten. Ook dat is uiteraard erg interessant. 

Zijn er dan helemaal geen nadelen verbonden aan het gebruik van deze isolatievorm? Toch wel. Voor het produceren van PIR worden bijvoorbeeld chemicaliën gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast gaat het hierbij ook om een materiaal welke vrij lastig te recyclen is. Echt heel milieuvriendelijk kunnen we PIR isolatie dan ook helaas niet noemen.