Het wordt steeds populairder om zelf meubels te maken voor in huis of in de tuin. Of dit het resultaat is van een lange lockdown met gesloten winkels of dat mensen innovatiever zijn geworden is niet duidelijk. Feit blijft wel dat veel meer mensen tegenwoordig de handen zelf uit de mouwen steken voordat er meteen iets gekocht wordt. Nu is het niet alleen goed voor de portemonnee om zelf meubels te maken, het is ook ontzettend leuk! Geef je creativiteit de vrije loop en ga experimenteren met verschillende soorten hout, meubels en kleuren. Zo zit jij over een tijdje misschien wel op je zelfgemaakte unieke bank.

Waar moet je beginnen?

Bedenk eerst wat voor meubelstuk je in gedachten hebt om te gaan maken. Je moet natuurlijk ergens beginnen en dat is bij het type meubel. Bedenk of jij een ontwerp wil tekenen om vervolgens structureel uit te voeren of dat jij meer van de flexibele aanpak bent. Het is aan te raden om eerst een tekening te maken. Op deze manier kom je er al snel achter hoeveel hout je nodig hebt en wat voor soort hout dit moet worden. Het soort hout is van belang voor de bewerking maar ook een persoonlijke voorkeur qua style. Wanneer jij een meubelstuk, tekening en materiaal hebt kan je eigenlijk al beginnen. Of mis je nog iets?

Wat voor gereedschap heb je nodig?

Natuurlijk kom je zonder het juiste gereedschap niet ver. Je denkt misschien al aan het basis gereedschap zoals een hamer, schroevendraaier, zaag of boor, maar hiermee alleen ga jij het niet redden. Om het materiaal nauwkeurig en egaal te bewerken heb je een frees nodig. Nu zijn er verschillende soorten frezen: bovenfrezen, sponning frezen, groeffrezen, afrondfrezen en nog veel meer. Elke klus heeft ander materiaal nodig. Wil jij bijvoorbeeld aan de slag met ramen, deuren of schilderijen? Neem dan een bovenfrees met sponning frezen. Zo zijn er nog veel meer verschillende combinaties. Laat je adviseren door een vakman.