kettingzaag ketting

Een ketting voor je kettingzaag moet soms vervangen worden. Dat is niet anders, en dan zul je dus op zoek moeten naar een nieuwe ketting. Maar welk soort ketting past nu het beste, en wat is een kettingzaag eigenlijk precies? Dat ontdek je hier.

kettingzaag ketting

Wat een kettingzaag is

Een kettingzaag kent veel namen: motorzaag, motorkettingzaag of boomzaag. De meest bekende naam is echter kettingzaag. Het is een draagbare machine met een motor erin waarmee je kunt zagen. De meest voorkomende manier waarop dit apparaat wordt gebruikt is om hout te zagen. Er zijn bovendien verschillende soorten aandrijvingen van deze zaag afhankelijk van het type dat je kiest:

  • hydraulisch
  • elektrisch
  • pneumatisch
  • door middel van een verbrandingsmotor

Elke vorm van aandrijving heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is goed om te realiseren dat een milieuvriendelijke kettingzaag vaak elektrisch of hydraulisch. Soms betekent dit echter wel dat je moet inleveren op de kwaliteit en kracht van het apparaat. Maar let op: dat is niet altijd het geval. 

Het soort ketting

Voor elke kettingzaag heb je een zaagketting of zaagblad nodig. Dit is het deel dat contact maakt met het materiaal en dus het daadwerkelijke zagen uitvoert. Er zijn veel soorten kettingen, allereerst afhankelijk van het type kettingzaag. Een aandrijving met verbrandingsmotor gebruikt doorgaans andere kettingen dan bijvoorbeeld een elektrische zaag. Zorg dat je het type van je zaag bij de hand hebt wanneer je op zoek gaat naar de juiste kettingen.