Hoe kan ik goed ventileren?

Je huis of werkplek goed ventileren is belangrijk voor je gezondheid, maar hoe doe je dat nou, goed ventileren? Daarover meer in deze blog.

Waarom ventileren

Ventileren is het afvoeren van vocht en vervuilde lucht en het binnenhalen van nieuwe, schone, frisse lucht. Met alleen maar luchten, dus ramen en/of deuren korte tijd tegen elkaar openzetten kom je niet zo ver. Om goed te kunnen ventileren, moet er een constante afvoer en aanvoer van lucht zijn. Frisse lucht die binnen is gehaald, is namelijk met 30 minuten alweer “op” of vervuild. En wanneer frisse lucht op is, hebben stof en vocht weer vrij spel om onze gezondheid ‘aan te vallen’. Zeker wanneer er echt onvoldoende/slecht geventileerd wordt, kan je ziek worden. Klachten als hoesten, vermoeidheid, uitdroging of chronische verkoudheid kunnen allemaal veroorzaakt worden voor slechte ventilatie. Ook kunnen mensen meer last krijgen van hun allergieën of astma. Zorg daarom altijd voor een aanvoer van frisse lucht.

Hoe goed te ventileren?

Maar hoe doe je dat dan, goed ventileren en zorgen dat alle vervuilde lucht wordt afgevoerd en frisse lucht naar binnen kan? Bij ventilatie wordt onderscheid gemaakt tussen natuurlijke en mechanische ventilatie. Bij natuurlijke ventilatie gaat het om het altijd open hebben van je ventilatieroosters, zodat frisse lucht altijd naar binnen kan. Ook klepraampjes die open staan dragen hieraan bij. Mechanische ventilatie, zoals een buisventilator 125mm, zorgt ervoor dat vuile lucht wordt afgevoerd en er ruimte is voor schone lucht. Maar er is meer dat je kan doen om een gezond leefklimaat te creëren:

  • De ventilatie goed onderhouden;
  • Zonwering aanbrengen;
  • Vloerbedekking en gordijnen schoonhouden;
  • Tijdens en na het koken/douchen extra ventileren, met behulp van een buisventilator met timer;
  • Vochtproblemen onder handen nemen;
  • Niet in huis roken.