Hoe zit het met zonnepanelen subsidie in 2022?

Als je besluit om zonnepanelen aan te schaffen dan zijn er verschillende mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de kosten. Je kunt als particulier in aanmerking komen voor zonnepanelen subsidie in de vorm van een btw teruggave. De btw op de aanschafkosten kun je terugvorderen. Er gaan inmiddels stemmen op om de btw op zonnepanelen af te schaffen, dit scheelt veel administratieve rompslomp. Maar tot die tijd moet je er dus wel even zelf achteraan om die 21% terug te krijgen. Het is een aanzienlijk bedrag dus zeker de moeite waard. 

Lokale subsidies voor zonnepanelen

Wanneer je Zonduurzaam.nl inschakelt voor het leveren en installeren van zonnepanelen dan kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor extra subsidie. Landelijke regelingen zijn er niet (meer), behalve de btw-teruggave, maar sommige gemeenten verstrekken een groene lening tegen aantrekkelijke rente of je kunt in aanmerking komen voor een lokale subsidie. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij je gemeente, meestal via de website. 

Voordelen voor ondernemers

Ook ondernemers willen verduurzamen en worden daartoe aangezet door de overheid. Daarom is er ook voor deze groep voordeel te behalen. Er zijn diverse regelingen die van toepassing kunnen zijn om de investering in zonnepanelen voor je zakelijke pand af te trekken van de fiscale winst. Ook de afschrijving van de zonnepanelen zelf geeft mogelijkheden voor aftrek van belasting. Op die manier kun je voordelig investeren in een duurzaam bedrijf. 

Zorg dat je je subsidie op tijd aanvraagt

Let er op dat je in sommige gevallen de subsidie moet aanvragen voordat je tot aanschaf overgaat. Zorg dus dat je alle mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de kosten op een rijtje hebt voordat je investeert. Op die manier heb je ook een duidelijk overzicht van het bedrag dat je zelf moet investeren. Wil je hiervoor een aanpassing op je hypotheek aanvragen, houd dan rekening met een doorlooptijd van enkele maanden. De hypotheek moet immers worden aangevraagd, getoetst en vervolgens passeren bij de notaris. Dit kan best wat tijd in beslag nemen. Een persoonlijke lening afsluiten gaat sneller, maar hiervoor betaal je meer rente en de looptijd is aanzienlijk korter. Daarnaast profiteer je niet van de aftrek van hypotheekrente op de inkomstenbelasting.