Je hebt vast wel eens van kalkzandsteen gehoord, maar wat is het precies? Het is eigenlijk een van zand samengestelde kunststeen. Het bestaat voor 92% uit zand en voor ongeveer 7% uit ongebluste kalk en de overige 1% is water. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, je kunt blokken hebben, maar ook stenen of andere elementen en deze worden dan in de gewenste vorm geperst.  

Soorten kalkzandsteen

Als je zelf op zoek bent naar een kalkzandsteen dan moet je goed kijken wat er allemaal kan. Wil je bijvoorbeeld een dragende wand of juist een niet dragende wand? Dit dien jij te weten vanwege het toepassingsgebied van kalksteen want dat is erg groot. Het kan bedoeld zijn voor een groot project, maar ook als je wat kleins wil doen zoals het uitbreiden van een binnenmuur, ook dan is dit een ideale optie. Welke mogelijkheden zijn er bijvoorbeeld? Je hebt om te beginnen kalkzandsteen metselstenen, deze worden dan veelal ingezet om een binnenmuur of een scheidingswand te maken. Je kunt ze eenvoudig gebruiken omdat ze goed in de hand liggen. Je hebt ze ook in metselblokken en dan zijn ze dus groter dan de stenen en kunnen dan ook weer sneller worden verwerkt. Als het om een groter project gaat dan wordt dit toch wel aangeraden. Maar je hebt ook nog de lijmblokken, deze gebruikt men bij dragende en niet dragende wanden. 

Voordelen kalkzandsteen

Er zijn verschillende voordelen als je voor kalkzandsteen kiest. Een groot voordeel is dat ze een hoge brandwerendheid hebben. Het is namelijk onbrandbaar materiaal en het draagt dan ook bij aan de brandveiligheid bij een constructie. Ook is het nog eens een goede geluidswerende eigenschappen, tegen geluiden van zowel buiten als van binnen. Ook de lage afwerkkosten kunnen een grote rol spelen om hiervoor te kiezen. Je moet goed weten waar je het voor gaat gebruiken en van daaruit je keuze maken welke soort er het beste bij jouw klus past. Er zijn altijd mensen die je hierin graag van advies voorzien, maar je kunt ook kijken naar je budget of je dan de eerste of tweede keuze kalkzandsteen kiest. 

Tip: www.voordeligbouwen.com