De herfst is eindelijk voorbij en het is tijd voor de tuin om in winterslaap te gaan. Hoewel sommige planten voedsel zullen blijven produceren tot de eerste nachtvorst, zullen de meeste stoppen met produceren zodra de temperatuur onder de 20 graden daalt. De beste manier om ervoor te zorgen dat je planten de winter overleven, is door ze in de herfst voor te bereiden. Er zijn veel dingen om je tuin voor te bereiden op het koude seizoen. Zelfs kleine dingen, zoals ervoor zorgen dat je Gardena slanghaspels goed werken in de winter, kunnen een groot verschil zijn. Maar als je niet weet waar je moet beginnen, overweeg dan deze tips en je planten zijn klaar voor het koude weer.

Bereid je tuingereedschap voor

Bereid eerst je tuingereedschap en -apparatuur voor door alles grondig schoon te maken, ze nauwkeurig te controleren om er zeker van te zijn dat ze in goede staat zijn en ze indien nodig te oliën. Als er onderdelen van je tuingereedschap of apparatuur kapot zijn, moet je deze voor de winter door goede Gardena onderdelen vervangen. Daarnaast moet je ze ook goed en veilig opbergen waar ze niet nat of vuil worden. Op die manier zijn die tuingereedschappen en -apparatuur klaar om te worden gebruikt wanneer je ze nodig hebt tijdens het koude seizoen.

Oogst je tuin

Eerst moet je je tuin oogsten. Zorg er bij het oogsten van je tuin voor dat je genoeg achterlaat zodat je planten kunnen overleven en volgend seizoen kunnen groeien. Als je fruitbomen hebt, verwijder dan al het gevallen fruit van de grond. Het lijkt misschien onschuldig om het te laten ontbinden, maar dit kan ongedierte en dieren aantrekken die de oogst van volgend jaar zullen verstoren. Zorg ervoor dat alle planten die zijn gestorven of inactief zijn geworden, volledig uit de tuin worden verwijderd, zodat ze geen doorn in het oog worden of ongedierte herbergen.

Bereid de planten voor

Ten tweede moet je de planten in je tuin voorbereiden. De meeste planten hebben een maand of langer droog weer nodig om zich voor te bereiden op de winter. Mulch zorgt voor deze droogte door vocht weg te houden van plantenwortels. Het gebruik van mulch zorgt er ook voor dat onkruid niet groeit, wat water en voedingsstoffen van je planten kan stelen terwijl ze proberen de wintermaanden te overleven. Als je meer vocht in je grond nodig hebt, gebruik dan een bak van minimaal 45 cm diep (bijvoorbeeld een gazonbewateringsemmer met gaten in de bodem). Deze bak kan regenwater opvangen dat anders schadelijk zou zijn voor je planten. Bovendien moet je deze tijd ook nemen om ongewenst onkruid of gemaaid plantgoed op te ruimen, want in feite is onkruid weghalen beter dan ze te mulchen. Maar natuurlijk, als je een grote tuin of rugklachten hebt, kun je overwegen iemand in te huren om je bij deze taak te helpen.

Repareer kapotte of beschadigde hekken

Tot slot, als je gaten in je houten schutting vindt, vul deze dan met houtplamuur om te voorkomen dat het hout gaat rotten. En als je losse lamellen ziet, vervang ze dan voordat het koude weer begint. Een kapotte omheining in de winter is een slechte zaak, want wilde dieren in de tuin hebben die met je planten knoeien is het laatste wat je wilt dat er gebeurt.