Kies een stijl voordat jij je een buitenlamp kopen gaat

Een buitenlamp kopen is niet alleen voor de verlichting maar voor de hele uitstraling van jouw tuin, zowel bij dag als bij nacht. Je moet dus een keuze maken welk gevoel je terug wil laten komen. Stem dit af op je meubels en beplantingen, want niets geeft zoveel rust als een eenheid. Je kunt kiezen voor retro, maritiem, barok of misschien hou je meer van modern. Bij elk type woonstijl dat je binnen hebt, kun je ook bijpassende buitenlampen aanschaffen. 

Beoordeel welke stijl jouw tuin is 

Kijk eens goed naar je tuin, wat zie je daar? Heb je bijvoorbeeld veel steigerhouten meubels en voert dat de boventoon? Of zie je meer barok? Heb je al gekeken naar de kamer die aansluit op de tuin? Welke stijl is dat en wat past daarbij? Je kunt een strakke en stoere uitstraling vaak combineren met bijvoorbeeld rechte armaturen en strakke materialen. Of heb je meer een maritieme of Scandinavische stijl waarbij buitenverlichting moet worden gezocht? Je kunt dan denken aan wandlampen, staande buitenlampen, grondspots of paaltjes. Beoordeel dus jouw stijl en kijk daarna naar jouw formaat tuin. 

Buitenlamp kopen voor ieder formaat tuin

Het is van belang als tweede stap te kijken naar het formaat voor jouw tuin. Als je een kleine tuin of balkon hebt, heb je geen grote lamp nodig die heel veel verlicht. Je kunt dan misschien volstaan met één wandlamp of misschien zelfs een tafellamp. Als je wel een grote tuin moet verlichten dan is het verstandig om te kijken naar wat je precies wilt verlichten en hoe ver het licht moet stralen. 

Je kunt ervoor kiezen om meerdere kleine lampen aan te schaffen of juist één grote buitenlamp kopen. Ook kun je een kleine buitenlamp en grote combineren, afhankelijk van de indeling van jouw tuin. Zo kun je sfeervolle kleine hoekjes maken met spotjes, maar je kunt een looppad juist verlichten met een staande buitenlamp. Als je een tuinbankje hebt kun je hier bijvoorbeeld het licht van boven naar beneden laten schijnen door middel van een wandlamp, zodat je op zwoele zomeravonden er heerlijk kan vertoeven. 

Binnen lamp of buitenlamp kopen? 

Zoals ook met meubels zijn er steeds meer fabrikanten en ontwerpers die producten produceren voor binnen én buiten. Zo zijn er tegenwoordig ook voldoende buitenlampen te koop die je zowel binnen áls buiten kunt plaatsen. Het is verstandig om vooraf wel goed te controleren of de verlichting voor buiten is geschikt, zo heeft het product geïsoleerde snoeren nodig en zijn ze voorzien van een bepaalde IP-waarde. Je wilt namelijk voorkomen dat bij zware regenval er kortsluiting komt. 

De IP-waarde loop van 0 tot 8 waarbij 0 geen bescherming biedt, 4 bescherming biedt voor spatwater uit alle hoeken en 8 volledig beschermd is tegen onderdompeling. Waarschijnlijk is een IP8 waarde niet nodig voor jouw buitenlamp, maar het advies is om als je een buitenlamp kopen gaat toch zeker een IP4 of IP5 aan te schaffen, afhankelijk of het product onder een afdak staat of niet.